Obilježena 32. godišnjica zločina "Kovačnica" u Kamenici kada su zarobljeni civili živi spaljeni (FOTO)

Dana 28. maja 1992. godine u Gornjoj Kamenici u kovačnici od strane zločinaca spaljeni su živi: Manjić Ismet, Hasanović Enad, Hasanović Avdo-Avdan, Halilović Adil i Suljić Fehim.

Tim povodom je upriličeno okupljanje kao sjećanje na taj događaj. Članovi porodica, komšije i prijatelji, predstanici Udruženja za traženje nestalih Zvornik, te predstavnici Islamske zajednice su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast ubijenim. Prigodan historijski čas o događajima iz proljeća 1992. održao je Kasim Suljić, a skupu se obratili džematski imam Selvir ef. Muminović i glavni imam Medžlisas IZ Zvornik hfz. Izet Salkanović.

s

Na spomen obilježju za žrtve zločina i genocida u Kamenici je upriličeno predstavljanje knjige „A bili su samo djeca – Zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.“ dr. Husejina Omerovića. O knjizi je govorio profesor Gazi Husrevbegove medrese Harudin Mešić, koji je takođe prošao iskušenje i patnje podrinjskih Bošnjaka od 1992. do 1995. godine. Ukazao je da je ovo tek črtvrta knjiga u kojoj su ubijena djeca Bosne i Hercegovine dobila svoje mjesto.

Autor dr. Husejn Omerović je predočio da je o 261 maloljetniku sa područja Vlasenice utvrđen identitet i okolnosti ubistva. Posebno je ukazao na dokument u kojem je spisak djece koja su bila na spisku za razmjenu, a potom ubijena. Izrazio je nadu da će ova knjiga potaknuti istraživanja i u drugim lokalnim zajednicama da sličnim istraživanjima.

s

Predstavljanje je moderirao Mustafa Muharemović, a izdavač naslova je Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Predstavljanju su prisustvovali glavni imami medžlisa Zvornik i Vlasenica hfz. Izet ef. salkanović i Nurdin ef. Grahić.

s

(medzlis-zvornik.info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *