Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora zvorničke Alumine Milorad Motika otvorili su danas u krugu kompanije  pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, u koji je kompanija do sada uložila  6,5 miliona KM.

Otvoren novi pogon u Alumini, zvornički sportisti i kulturni radnici bez finansiranja od Alumine

Kompanija Alumina ostaje u državnom vlasništvu i u tom pogledu vjerujemo da su odluke koje smo donijeli prije nekoliko godina bile ispravne, a dokaz za to su velika postignuća kompanije Alumina rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik .

alumina- pogon 6
Ja kao čovjek koji je učestvovao u donošenju takve odluke  mogu da budem samo zadovoljan i srećan  kada vidim nove pogone u Alumini i ovo je za mene veliki dan, za mene lično rekao je predsjednik Republike Srpske. On je dodao da podržava opredeljenje rukovodstva kompanije Alumina da se ide u što viši stepen finalizacije . “ Ovo je ne samo razvojni kapacitet grada Zvornik , nego čitave ove regije”  istakao je Dodik i dodao  da ohrabruje činjenica da je od početka godine u kompaniju Alumina zaposleno novih 212 radnika .

alumina-pogon 2

Predsjednik Upravnog odbora kompanije  Alumine Milorad Motika je pojasnio da je trenutno završena  prva faza projekta za proizvodnju  silikagela, specijalnih zeolita i bemita u koji je do sada investirano 6 miliona i 500 KM vlastitih sredstava, dok je ukupna vrijednost projekta 8 miliona maraka.  Na ovaj način je  omogućena godišnja proizvodnja od 800 tona silikagela i 200 tona specijalnih zeolita. On je istakao da su trenutno u ovom proizvodnom pogonu stvoreni uslovi za proizvodnju pet novih proizvoda i otvaranje 30 radnih mjesta.

alum9ina- pogon 1

On je naglasio da se proizvodnja silikagela i specijalnih zeolita realizuje u kooperaciji sa švajcarskom kompanijom Zeohem gdje će biti pet tipova silikagela, različitih po kvalitetu i dvije vrste specijalnih zeolita.

Vladimir Damjanović zamjenik rukovodioca pogona za  proizvodnju  silikagela, specijalnih zeolita i bemita je istako da silikagel najveću primjenu ima u industriji kozmetike, farmacije, u rafinaciji ulja, te industriji katalizatora, dok se specijalni zeoliti najviše koriste kao katalizatori u petrohemijskoj industriji.

alumina-pogon 3

U Alumini će nakon završetka ove faze uslijediti i radovi u okviru druge faze ovog projekta i stvaranje uslova za dodatnih 400 tona proizvodnje silikagela, rekao je Damjanović  Otvaranju pogona prisustvovao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović, privrednici i drugi.
Na ovoj svečanosti nije govoreno o raspodijeli dobiti Alumine i odvajanju za napredak kulturnog i sportskog života na prostoru Zvornika i zvorničke regije.

Svečanosti nije prisustvovao prvi čovjek Zvornika Zoran Stevanović.

(radioosivt/zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *