Oguliti krompir i oprati rižu. Unutrašnu duplju šarana natrljari sa malo bibera, limunovim sokom i rendanom koricom, izgnječenim bijelim lukom, crvenom paprikom i posuti sitno nasjeckanim peršunovim listom. Vanjsku stranu šarana natrljati sa soli sa dodatkom začinskog povrća. Kukuruznim brašnom lagano posuti vanjsku stranu.

Tepsiju pomastiti uljem pa u nju poredati krompir, a između krompira sipati rižu. Dodati u rižu i krompir sitno isjeckan crveni luk. Posoliti i pobiberiti. Preliti rižu i krompir sa mješavinom maslinovog ulja, sitno nasjeckanog peršunovog lista i sitno isjeckanog bijelog luka. Napraviti mjesto u sredini za šarana. Staviti zdjelu od vatrostalnog materijala (može šolja od inoxa) pa na šolju staviti šarana da stoji uspravno (šolja dođe unutar stomačne šupljine).

Doliti kraj šarana malo mlake vode i staviti u rernu da se peče. Na gornju stranu staviti alu foliju ali samo preko gornje strane šarana. Peći u rerni na temperaturi oko 275°C uz dolijevanje malo vode preko riže. Kada je krompir mekan i riža, šaran je pečen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *