Na području grada je počela dezinsekcija larvi komaraca, koja se vrši na području 16 mjesnih zajednica. Ovo je prema informacijama iz gradske uprave prva faza borbe protiv komaraca koja nije štetna za pčelinja društva, ali uskoro slijedi druga faza koja bi mogla nanijeti štetu ukoliko se pčelari ne budu pridržavali pravila.

Pčelinjak - Kula Grad
Pčelinjak – Kula Grad
Prema riječima načelnika odeljenja za privredu, poljoprivredu, razvoj i društvene djelatnosti grada Zvornik Milana Cvjetinovića vrijednost radova je 21 hiljada KM.

On je istakao da se u planu uništavanja komaraca na teritoriji grada Zvornik, prvo radi faza uništavanja larvi i to prskanjem na dijelovima gdje postoje stajaće vode na području teritorije grada Zvornik.

Cvjetinović je naglasio da se prva faza dezinsekcije vrši sredstvima koja ne narušavaju floru i faunu na mjestu primjene.
Dezinsekcijom će biti obuhvaćeno područje Zelinje, Drinjača, Đevanja, Novog sela, Diviča, Karakaaj, Ekonomije, Ulica, Čelopeka, Tršića, Kozulka, Pađina, Rođevića, Srednjeg Šepka i Branjeva. Cvjetinović je rekao da će uništavanje odraslih primjeraka komaraca biti organizovano za desetak dana .

Tada ćemo dan prije, obavjestiti mjesne zajednice na području na kom će se raditi, a posebno će se obavještavati imaoci pčelinjih društava “. rekao je Cvjetinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *