Danas je u Maglaju obilježen početak realizacije radova na izgradnji stambenog objekta kojim se otvara druga faza projekta zatvaranj kolektivnih centara i alternativnih smještaja u Bosni i Hercegovini, gdje će 15 porodica iz kolektivnog centra dobiti nove stanove na korištenje.

Početak konkretnih radova na zbrinjavanju porodica iz kolektivnih centara

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić najavio je da će se realizacijom ovog programa konačno krenuti u zatvaranje kolektivnih centara te pružiti šansa ugroženim kategorijama stanovništva da žive dostojanstveno i grade svoj život u novim domovima.
„Na području Federacije danas imamo 93 kolektivna smještaja sa 1959 porodica. Kroz program koji realizujemo u saradnji sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope želimo zbrinuti najmanje 80% ovih porodica. Ukupni troškovi projekta su oko 104 miliona eura, isključujući PDV, a sredstva smo osigurali kroz povoljni kredit kod Razvojne banke, ali i kroz učešće i izdvajanje entiteta i jedinica lokalne samouprave. Danas u Maglaju otvaramo radove na objektu koji će zbrinuti 16 porodica. Ovo je samo početak, pred nama je ozbiljan posao i u drugim zajednicama“, poručio je ministar Ramić.

Početak konkretnih radova na zbrinjavanju porodica iz kolektivnih centara

„Radimo u Goraždu tri zgrade sa 75 stanova, u Tešnju sa 21 stanom, a nastavljamo dalje i sa Travnikom, Tuzlom, Zenicom i Srebrenikom. Projekti idu različitom dinamikom, u ovisnosti odispunjenosti svih uslova i stepenu saradnje sa lokalnim zajednicama. Proces povratka i proces zbrinjavanja prognanih traje već 22 godine od rata do danas. Mnogi godinama čekaju svoj dom, čekaju krov nad glavom, čekaju rješenje stambenog pitanja. Mi radeći na ovom projektu želimo ponuditi ljudima priliku i u saradnji sa lokalnom zajednicom pokazati da je moguće realizovati ozbiljne, transparentne i korisne programe ako svi preuzmemo svoj dio posla i odgovornosti“, zaključio je ministar Ramić.

Početak konkretnih radova na zbrinjavanju porodica iz kolektivnih centara
U ime CEB banke ceremoniji je prisustvovao g-din Stefan Sellen, kao i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac. Vrijednost projekta izgradnje zgrade za socijalno stanovanje iznosi 855 hiljada KM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *