20161217_121628 Na poljoprivrednom gazdinstvu Kosjterevac, a koje se nalazi u mjesto Jošanica, pored lokalnog puta koji vodi prema Liplju, danas su instalirani i postavljeni plastenici ukupnog iznosa od šesto kvadratnih metara. Pored postojećih osam stotina kvadratnih metara pod plastenicima, današnja investicija dva nova plastenika omogućit će ovom respektabilnom gazdinstvu da poveća svoju proizvodnju i pređe na jedan veći nivo od dosadašnjeg.

  • Plastenici su instalirani zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice. Aplicirao sam na javni poziv koje je ministarstvo raspisalo za pomoć u poljoprivredi uz sufinansiranje korisnika u iznosu od 30%. Mogu Vam reći da sam za ovu investiciju koju vidite, morao ove godine proizvesti skoro šest tona voća i povrća u mojim starim plastenicima, što je opet za ovu investiciju više nego povoljno.

Govori nam Ramiz Kostijerevac, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, dok skupa prolazimo između plastenika koji se od ranije nalaze na ovom gazdinstvu. Lahko je primjetiti da su svi plastenici zasijani i puni svježih proizvoda, medju kojima dominira zelena salata. Ramiz nam je u više navrata potvrdio da se sve što Gazdinstvo proizvode može i prodati i puno više od proizvedenog, ali pod uslovom da je kvalitetno i u kontinuitetu. Pored proizvodnje u plastenicima Kostjerevci proizvode i na otvorenom, pa se na parcelama pored plastenika mogu vidjeti zasadi jagode i maline, ali i drugih biljki koje se koriste u svakodnevnoj ishrani.

20161217_121513

Ramiz je iz mjesta Novo Selo, a njegovo gazdinstvo i plastenici se nalaze na teritoriji druge mjesne zajednice nedaleko od Novog sela. Pored Kostjervca, koji sa današnjim plastenicima postaje vodeći proizvođač povrća u zatvorenom prosotoru medju zvorničkom bošnjackom populacijom, našoj javnosti od ranije je poznat i poljoprivredni proizvođač Senad Omerović, takodje iz mjesta Novo Selo u Zvorniku, koji je sa plastenicima napravio pravi bum ranijih godina, ali se on nalazi u Konjević Polju još dalje od Novog Sela nego Ramiz.

1481972781923

Na sve ovo uz smijeh Ramiz kaže – Tačno je to da smo Senad i ja odlučili živjeti od ovog oblika poljoprivrede. Senad i ja smo vezani cijeli život, ista smo generacija i skupa smo išli od mekteba pa sve do Armije i zajedno smo se ovamo i vratili. Nekako ublizu smo se počeli baviti i plasteničkom proizvodnjom, ja nešto ranije, ali Senad puno ozbiljnije. Mjesto Bajrići u Novom Selu odakle smo nas dvojica, takve je konfiguracije da više pogoduje uzgoju sitne stoke, nego uzgoju povrća. Kroz sve ove poslove, mi se medjusobno pomažemo kako savjetima, tako i radom i svakim drugim oblikom pomoći za koji nam se ukaže kao potreba. Većinu sadnica potrebnih za plastenik nabavljam u Konjević Polju jer je rasad zaista vrhunski i odličnog kvaliteta, tako se do sada pokazao. Poljoprivredna Zadruga koja je nastala u Konjević Polju, zahvaljujući Senadu, od izuzetne je važnosti svima nama, kako zbog lakšeg plasmana proizvoda, tako i s edukativne, a najviše moralne strane.

20161217_121650

Plastenici su danas uspješno postavljeni, portal zvornicki.ba želi puno uspjeha Ramizu Kostjerevcu i njegovoj porodici u budućem radu na svom gazdinstvu na kojem će moći sada puno lakše sebi obezbjediti egzistenciju. Pravo je zadovoljstvo susresti i upoznati ovakve ljude kao što je ekipa Portala danas imala i u Jošanici. Pored Ramiza i njegovih plastenika u okolini smo primjetili i druge plastenike, ali i voćnjake, zasade oraha u vlasništvu bliže i dalje rodbine od Ramiza, komšija, koji su shvatili da je bolje pokušavati uspjeti od čekanja da uspjeh dođe sam.

(zvornicki.ba)

20161217_121650 img_20161217_121831 20161217_121513 20161217_115803

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *