Požar iznad mjesta Glumina još uvijek nije lokalizovan
Pogleda iz naselja Glumina prema lokalitetu “Strana”

U toku je požar iznad mjesta Glumina i još uvijek nije lokalizovan. Gori ogromna površina na lokalitetu “Strana” koja se nalazi iznad naselja Glumina u brdu Kutljevača.

Požar je primjećen u jutarnjim satima i prijavljen vatrogasnoj službi Zvornik, koji su odmah izašli na lice mjesta, ali zbog nepristupačnosti terena, vatrogasno vozilo se nije uspjelo probiti do lokaliteta koji je zahvaćen požarom.

Još uvijek nisu poznati uzroci nastanka požara, a sličan je zabilježen i prije nekoliko godina na istom mjestu. Mještani su u strahu i u nadi da će pasti kiša kako bi se isti ugasio i zaustavio širenje. Trenutno je u Glumini pomalo i jezivo zbog zvuka vatre koji dopire sve do naselja i mještani mogu čuti kako pucaju drva od temperature u kojoj se nalaze.

Građani oprez prilikom paljenja vatre! Za 48h lokalizovano 7 požara

U proteklih 48 sati, usljed nepažnje građana, na području Zvornika dogodilo se sedam požara koji su zahvatili travu, nisko rastinje i šume.

Požar iznad mjesta Glumina još uvijek nije lokalizovan
Trenutno stanje iznad Glumine23.03.2017.g. 21:00h

Vatrogasna jedinica u Zvorniku lokalizovala je 18 požara u proteklih šest dana. Od početka godine, evidentirano je preko 50 dok je u istom periodu prošle godine zabilježeno 15 požara, potvrđeno je u Vatrogasnoj jedinici Zvornik.

Apel građanima da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada. Usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, a koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Podsjećamo građane da u slučaju nekontrolisanog širenja vatre ili uočavanja požara odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj -123 ili najbližu policijsku stanicu na dežurni broj –122.

zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *