Saobraćajna oprema u Zvorniku izazvala podele: Vozači traže postavljanje ogledala

Probemi saobraćajne signalizacije na prostoru cijelog Zvornika
foto: Blic.rs

Jedan od najvećih problema u Zvorniku je parkiranje, koji je dodatno otežan nedostatkom signalizacije i saobraćajne opreme.
Po mišljenju vozača na nekoliko lokacija u gradu bi trebalo postaviti ogledala i znakove zaustavljanja, dok u nadležnom gradskom odeljenju ističu da je više od 90 vertikalne signalizacije uredno, te da su ogledala postavljena na svim kritičnim tačkama.
Poseban problem, pogotovu u gradskoj zoni čine nepropisno parkirana vozila koja zatvaraju ugao pregleda kada se vozači uključuju na magistralni put Zvornik – Bijeljina.

Ivo Simić, jedan je od vozača koji se svakodnevno suočava sa ovim problemom.

– Mislim da bi na još dve lokacije trebalo postaviti ogledala kako bi se bezbednije izlazilo na magistralni put i druge gradske ulice. Jedna je kod izlaska iz „ruskih zgrada” prema magistralnom putu, a druga u ulici od vatrogasnog doma na uključenju u Vuka Karadžića gde je parking postavljen na levu stranu kolovoza i zatvara preglednost. I u mesnim zajednicama nedostaje dosta znakova koje bi trebalo postaviti, a neke dotrajale zameniti – smatra Simić.
U Odeljenju za stambeno – komunalne i poslove saobraćaja gradske uprave u Zvorniku ističu da su vertikalne i horizontalne signalizacije u gradu dobre, te da je ove godine za te namene utrošeno 15.000 KM.

– Za novu horizontalnu signalizaciju u gradu je izdvojeno 10.000 KM, a za vertikalnu 5.000 KM. Smatramo da je više od 90 odsto kompletne signalizacije ispravno i uredno. Što se tiče saobraćajne opreme, odnosno ogledala ona nisu deo obavezne signalizacije, ali je postavljena na kritičnim tačkama, odnosno na tri lokacije u gradu i jednoj na magistralnom putu prema Bijeljini, u Šepku. Znakovi obaveštenja o pešačkim prelazima i zaustavljanja u gradu postoje – rekao je Bojan Stevanović, samostalni stručni saradnik za poslove saobraćaja i parkinga u Gradskoj upravi u Zvorniku. On ne isključuje mogućnost da su neki znakovi nedavno oštećeni od strane vozača. Dodao da su na pometnuoj lokaciji u gradu ispod „ruskih zgrada” na uključenju na magistralni put problem stvarali neodgovorni vozači koji su parkiranjem uz sami put smanjivali vidljivost prilikom uključenja.

– Taj problem smo rešili postavljanjem betonskih kugli pored zelene površine kako bi se onemogućilo parkiranje i nesmetan izlazak na magistralni put. Isto rešenje smo primenili i na nekoliko lokacija u gradu, jer smo samo tako mogli onemogućiti da parkirana vozila ometaju saobraćaj – istakao je Stevanović i dodao da je veći problem sa signalizacijom u mesnim zajednicama nego u gradu.

Nova signalizacija do Kozluka

Stevanović navodi da je ove godine zamenjena vertikalna signalizacija od Pilice do Kozluka. Time se, kaže, počelo rešavanje problema uz magistralni put.

– U narednom periodu radićemo na postavljanju nove signalizacije od Kozluka do grada i dalje prema jugu opštine – zaključio je Stevanović.

Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *