Ukoliko se u vašem domu nađu domaće, neprskane i mirišljave dunje, najbolje je da ih iskoristite za pripremu ukusnog pekmeza koji će vam uljepšati zimske dane.

Slatko od dunje prepuno vitamina i vlakana, uljepšat će vam zimske dane

Pekmez od dunja možete mazati na kriške hljeba, na palačinke ili na tost uz puter i čaj. U bilo kojem obliku bit ćete iznenađeni bogatstvom neobičnog okusa. Uz to, važno je istaći kako je plod dunje bogat vitaminima C, B1, B2, niacinom, kalcijem, magnezijem, natrijem, cinkom i željezom. Pored toga sadrži i vlakna koja su ključna za našu probavu.

Svaka domaćica ima svoj recept za fini pekmez, a mi vam donosimo jedan od jednostavnijih.

Dva i pol kilograma dunja dobro operite dok ne skinete dlačice. Potom dunje ogulite, naribajte i izmiješajte sa jednim kilogramom šećera.

Prije ukuhavanja ostavite dunje da stoje nekoliko sati, pa možda i preko noći, a kako biste brže skuhali pekmez.

Dunje ukuhavate otprilike sat i pol sa 0,7 decilitara vode. Često ih miješajte da ne bi zagorjele. Ukoliko je potrebno, možete dodavati malo vode.

Ukuhali pekmez punite do vrha u sterilizirane tegle. Dobro ih zatvorite kako biste napravili vakuum.

Ovaj pekmez ima grublju teksturu, a ukoliko želite skroz glatku smjesu, onda možete nakon pola sata kuhanja usitniti smjesu te nastaviti sa ukuhavanjem.

Postoje i brojni drugi recepti za pekmez od dunje, od toga da mu možete dodati limunov sok i koricu, želatin ili da ga u potpunosti pripremate bez šećera. Sve zavisi šta i kako volite. U svakom slučaju bilo kakva poslastica od dunja začinit će vašu trpezu, ali i obogatiti vaš organizam.

(klix)