SŠC „Petar Kočić“ održane pokazne vježbe evakuacije u slučaju požara i evakuacije u slučaju zemljotresa (FOTO)

U zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ danas je održana pokazna vježba evakuacije u slučaju požara u kojoj je učestvovalo oko 400 učenika, radnika i profesora prve smjene.

Kako nam je rekao profesor Stanisvlav Tomić u drugoj smjeni će biti izvedena još jedna vježba.

– U okviru fakultativnog programa Humanost i bezbjednost koji se po odluci Ministarstva prosvjete i kulture eksperimentalno realizuje u našoj školi, imamo nastavne jedinice koje se tiču ponašanja u vanrednim okolnostima. Predložio sam da se te nastavne jedinice obrade u saradnji sa vatrogasnom službom koja se odazvala našem pozivu na saradnju tako da smo zajedno sa Crvenim krstom, Službom civilne zaštite, policijom i Domom zdravlja organizovali pokaznu vježbu evakuacije kompletne škole u obje smjene. Za učenike, nastavno, nenastavno i pomoćno osoblje u prvoj smjeni je vježba u slučaju požara, a u drugoj smjeni u slučaju zemljotresa – rekao je Tomić te se zahvalio svim učesnicima koji su realizovali vježbu.

Direktorica škole Biljana Pisić istakla je da su u vježbi učestvovali svi učenici i zaposleni u ovoj ustanovi.

– U vježbi su učestvovali i naši učenici, članovi sekcije prve pomoći koju pohađaju učenici iz gimnazije, stručnih i medicinske škole te pomogli ostalim službama. Vježba je bila uspješna i zahvalni smo svim gradskim službama, profesorima, učenicima i radnicima koji su pomogli da se vježba održi. Učenici ugostiteljske i medicinske škole su i ranije imali vježbe u okviru kojih su učili o opasnostima od požara, a sada smo, poslije nekoliko godina, prvi put imali ovako masovnu vježbu u kojoj učestvuje kompletna prva smjena učenika i radnika škole – istakla je Pisićeva.

Saša Ilić iz zvorničke Službe profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice, koji je rukovodio vježbom, kaže da su ovo aktivnosti koje će se sprovesti ili se provode u školama.

– U više matičnih škola smo izveli slične vježbe, a u septembru ćemo odraditi i vježbe u Roćeviću, TŠC-u i centralnoj zvorničkoj školi čime ćemo u ove dvije godine zaokružiti krug vježbi u slučaju požara i elementarnih nepogoda u svim matičnim školama – naveo je Ilić.

(Info Birač)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *