Subota u znaku radnih akcija uklanjanja snijega u mjestima Kula Grad, Potočani, Kučić Kula, Novo Selo, Dugi Dio...(FOTO)
Put prema Zvornickoj ljepotici prohodan

Lijep zimski dan i subota doprinijeli su mnogobrojnim zajedničkim akcijama mještana u okolnim mjestima grada Zvornika na uklanjanju snijega i čišćenju puteva.

Jedan od učesnika mnogobrojnih aktivnosti za naš portal je kratko prokomentarisao: “Lijepo je da su ljudni svjesni važnosti dobrog djela i samodoprinosa zajednici. Sramota je da firma koja je dobila novce od gradske uprave za održavanje i čišćenje seoskih puteva to ne radi ili radi kada prođe nekoliko dana poslije padanja snijega. Zamislite, nailazi grtalica vozi prvu rizlu za pospipanje u januaru i uz sve to podigne kašiku za čišćenje puteva metar od snijega kojeg je još ostalo po asfaltu? Nažalost svjedoci smo toga ovih dana i nek je na obraz onom ko uzme novce da čisti naše puteve, a diže grtalicu kako bi uštedio koji litar nafte i nama ostavio poledicu. ” Sagovornik je zamolio da ostane anoniman.

Subota u znaku radnih akcija uklanjanja snijega u mjestima Kula Grad, Potočani, Kučić Kula, Novo Selo, Dugi Dio...(FOTO)
Vrijedni Potocanci Sajo Almir Selvir Salko Hasib Sanel na traktoru Subasic Muhameda

Potočanci su kao i obično u jutarnjim satima svoj put osposobili za odvijanje saobraćaja. U mjestima Križevića aktivni su bili mještani Seferovića, Mujčinovića i Šiba, a zahvaljujući braći Halilu i Rahmi Memišević te njihovim sestrićima očisti se većina puta Križevići – Parlog, na čišćenju puteva ovog dana priključio im se i Mirza Salihović sa svojim traktorom.

Ovaj put su i mještani Kula Grada bili na nivou zadatka i dobili smo prelijepe fotografije njihove aktivnosti na putu pored džamije sa pet munara i akcije čišćenja puteva prema mahalama ove mjesne zajednice. Mirsad Omerović i Tahir Bošnjaković su prohodnim puteve učinili na pordučju mjesta Kučić Kula, Lupe, Hajdarevići i gdje god se u blizini ukazala potreba. U Klisi je duži vremenski period uređen način zimskog održavanja puteva u ovom mjestu.

Sajo Almir Selvir Salko Hasib Sanel
Mirsad Omerović iz Klise u akciji u susjednim selima

U selima poslije kamenoloma u Jošanici važnu ulogu ima Razim Omerović koji sa svojim traktorom redovno čisti prilazne puteve mjestima Jezero, Sejfići, Bajrići, Liplje, Jošanici, Sulatanovići i Samari.

Za portal zvornicki.ba Razim kaže: Drago mi je da sam u mogućnosti uraditi korisne stvari za moj narod. Ovaj traktor sam dobio zahvaljujući Edinu Ramiću i njegovom ministarstvu, ali i jednim dijelom rahmetli Husi Smajloviću tadašnjem gradnonačelniku Zenice. Osjećam se obaveznim da pomognem kada sam to u mogućnosti. Ima još tu traktorista koji ponekad pročiste puteve prije mene ili dodju u ispomoć meni, ja njima, pomažemo se koliko možemo.

Sajo Almir Selvir Salko Hasib Sanel
Razim Omerivć u akciji

Meni radove otežava nedostatak kabine na mom traktoru, ali me hladnoće i vjetrovi neće spriječiti kada krenem u akciju. Hladnoću brzo zagriju moje komšije koje me na svakom koraku nude toplim čajom i kahvom, ali je topli razgovor najbolje u ovom mom volonterskom radu.

Topla riječ je ponekad važnija od svih mašina i tehnologije i može doprinijeti dobrom poslu da se odradi.

(zvornicki.ba)

Potoc2 Sajo Almir Selvir Salko Hasib Sanel Subota u znaku radnih akcija uklanjanja snijega u mjestima Kula Grad, Potočani, Kučić Kula, Novo Selo, Dugi DIO... Kuljani1 Kuljani2 Sajo Almir Selvir Salko Hasib Sanel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *