Jutros je potvrđeno je 14 novih slučajeva virusa korona na prostoru RS-a, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. Među zaraženim su i dvije osobe iz Osmaka, kako nezvanično saznajemo radi se o  ženama, članovima jedne porodice kojima je virus korone najvjerovatnije prenijet od sina, odnosno od muža, a koji se vratio iz Njemačke. Više informacija biće poznato u toku dana. Zaraženi su testirani u Domu zdravlja Zvornik, tako da sljedi testiranje i medicinskog osoblja koje je bilo u kontaktu sa zaraženim osobama.

Zaraženi ljekar u Doboju oporavio se od korona virusa
FOTO: Ilustracija

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj urađena su ukupno 429 testa. Među zaraženim su  šest muškaraca i osam žena, a četiri osobe su hospitalizovane.

“Tri muškarca su starije životne dobi, tri muškarca srednje životne dobi, pet žena je starije životne dobi, dvije srednje i jedna mlađe životne dobi”, pojasnio je Šeranić.

Od 14 novozaraženih četvoro je iz Banjaluke, tri osobe su iz Čelinca, po dvije iz Kotor Varoša i Osmaka, te po jedna iz Laktaša, Pala i Teslića.

Kako je pojasnio Šeranić, radi se o bliskim porodičnim kontaktima te bliskim kontaktima sa zaraženima.

Dodao je da je testiirano 66 zdravstvenih radnika, te 32 osobe iz domova za starije osobe i 24 pripadnika MUP-a.

Istakao je da je do sada u Srpskoj urađeno oko7.000 testiranja, te da je do ovog trenutka u RS pozitivno 500 osoba.

U UKC-u RS trenutno je smješteno 37 osoba sa težom kliničkom slikom, dok je sedam lica u izolaciji, a na respiratoru je pet osoba.

(Nezavisne/Zvornicki)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *