U “Edukativnom centru” Nova Kasaba (Konjević Polje) već četvrtu godinu u improvizovanim prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, nastavnici i 118-ero učenika bore se za svoja Ustavna prava, odnosno pravo na vlastiti jezik i nacionalna grupu predmeta.

plakat BOSANSKI JEZIKDanas je Međunarodni dan maternjeg jezika, kojeg je 21. februrara.  1999. godineproglasio UNESCO, kako bi među ljudima bez obzira na jezik, rasu, boju vladala ravnopravnost, a posebno ravnopravnost za maternji jezik i nacionalu grupu predmeta.

Iritirajuće je činjenica da već četvrtu godinu, roditelji i njihova djeca iz Konjević Polja bore se u vlastitoj državi, Bosni i Hercegovini za svoj jezik, odnosno za očuvanje jezika naših predaka, kojeg nažalost po svaku cijenu žele da izbrišu u manjem BH entitetu.

Na skroman način, prema mogućnostima, danas su ovaj Dan obilježili roditelji i njihova djeca u “Edukativnom centru” u Novoj Kasabi, a posebno ih obradovao dolazak ministra za izbjegla i raseljena lica, dr. Edina Ramića, koji je proveo nekoliko sati sa prisutnima.DSC_0158

“Borba djece i roditelja Konjević Polja i Vrbanjaca je izraz jedne ljudske potrebe za zaštitom vlastitog dostojanstva, kroz očuvanje bosanskog jezika i poštovanja historije i tradicije jednog naroda. Sa istim ili sličnim problemima se suočava bošnjačka i hrvatska zajednica širom entiteta Republika Srpska. Početkom mjeseca su poslanici u Narodnoj skupštini RS-a imali jedinstvenu priliku da kroz novi Zakon o osnovnom obrazovanju donesu neke bolje standarde, isključe diskriminaciju iz prosvjete i naprave iskorak ka uvažavanju osnovnih prava. Nažalost, to se nije dogodilo. Na nama je odgovornost da pomažemo povratnike i da se borimo za bolje uslove školovanja. Mi smo dužni da osiguramo šansu našoj djeci da sutra budu obrazovani i snažni lideri svoje zajednice. Od toga zavisi i trajna održivost povratka“, kazao je ministar Ramić.

Prilikom posjete ministar Ramić svakom dijetu poklonio i prikladan poklon, u vidu školskog neophodnog pribora, dok je nastavnicima obezbjedio značajan didaktički materijal za dalje usavršavanje i kvalitetniji rad.

ministar Ramic ministar Ramić 2

Također, moramo napomenuti da je danas u “Edukativni centar” stigao i lijep poklon od vršnjaka iz OŠ “Drežnica” kod Mostara, čime je značajno obogaćena školska biblioteka, što će uveliko olakšati rad nastavnicima Bosanskog jezika.

poklon učenici Nova Kasaba

Ispred Savjeta roditelja, ministru Ramiću, kao i uposlenicima OŠ “Drežnica” zahvalio se Muhizin Omerović – Džile, koji je istakao da će oni po svaku cijenu nastaviti borbu za svoj jezik i nacionalnu grupu predmeta i ujedno apeluju nadležnim institucijama i predstavnicima vlasti, kako u Sarajevu tako i u Banja Luci, da što prije iznađu rješenje za ove probleme.

Kako su djeca dočekala ministra Ramića možete pogledati u kraćem video prilogu:

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *