U nekim dijelovima naše zemlje običaj je da se uoči Ramazana pravi halva.

Kazu, napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od kašike, da ne bude previse brašna, da ne bude previse masna, da ne “davi”, te da se može jesti i rukom a i viljuškom…

Postoji nekoliko različitih načina i recepata za pravljenje ove poslastice, a ovaj koji vam donismo je najjednostavniji, a miris i ukus halve su neodovljivi.

5927e2bb-0880-48dd-8e92-711c0a0a0a65-halvanaslovna-previewOrg

Recept:

Maslac ili ulje zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju.

U drugoj posudi napraviti zaljevu od vode i šećera. Vrućom zaljevom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, ne počne odvajati od kašike.

Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjiru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima.

Porebni sastojci su maslac (ulje), brašno, voda i šećer.  Potrebne količine zavise od od toga koliko halve želite napraviti, a uobičajeno je da se svi stastojci imaju jednaku mjeru.

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *