Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju večeras, tokom noći i sutra. Kako je navedeno, a prenosi portal Faktor danas i sutra očekuje se vrijeme s čestom pojavom kiše, pljuskova i lokalnih grmljavina.

Obilnije padavine očekujemo u nedjelju i ponedjeljak, kada može biti i bujičnih poplava, u regionima intenzivnijih padavina – navedeno je u upozorenju.

Precizirano je da se u nedjelju uvečer i u noći očekuju jače nestabilnosti na sjeveru s količinom padavina od 10 litara do 30 litara po metru kvadratnom, lokalno i 20 do 30 posto više.

U ponedjeljak se očekuje novih 20 do 35, lokalno i više do 70 litara po metru kvadratnom, što zbog zasićenosti tla, od jučerašnjih i padavina iz prethodnih dana, mogu prouzrokovati lokalne bujične poplave malih vodotoka u tim regionima.

To se posebno odnosi na centralni pojas (Banja Luka-Doboj-Sarajevsko romanijska regija i Podrinje).

U noći s ponedjeljka na utorak bit će još padavina na istoku uglavnom od 10 do 15 litara po metru kvadratnom, dok će od centralnih predjela na sjever i zapad prestati padavine, naveli su u prognozi iz Hidrometeorološkog zavoda RS, ističući da ukupna prognozirana količina padavina, zbog obilnijih padavina iz prethodnog perioda, uslovljava oprez.

Rajko Jurošević šef Civilne zaštite grada Zvornik potvrdio je za portal Zvornicki.ba da je zvornička civilna zaštita i vatrogasci u stanju pripravnosti i da se prate sve kritične tačke, kontinuirano mjere dubine rijeka Sapna i Hoča u njihovim koritima i očekuje reakcija prirode.

Nadamo se da će poduzete mjere od ranije spriječiti neželjene posljedice najavljenih padavina u toku noći i sutrašnjeg dana. Na nekoliko mjesta posljednjih dana izvršili smo radove kako bi se proširilo korito rijeka Hoče i  Sapne i time spriječilo izlivanje rijeke na tim mjestima. Relativno nizak vodostaj rijeke Drine daje nadu da će noć koja nam dolazi biti bez većih problema jer Drina neće imati problema da primi svu vodu od svojih pritoka u Zvorniku”, rekao je Jurošević za Zvornicki.ba.

Predstavljena onlajn platforma za smanjenje rizika od poplava, klizišta i zemljotresa (FOTO)
Rajko Jurošević

U slučaju bujičnih potoka, izlivanja rijeka iz njihovih korita, klizišta i drugih teških vremenskih nepogoda u vašoj blizini, odmah pozovite Civilnu zaštitu Zvornika koja će dežurati non-stop ovih dana, pozovite broj +387 56 210 853 i precizno informišite o dešavanjima u vašoj okolini, kako bi se adekvatno reagovalo ukoliko bude bilo potrebe.

Narednih deset dana vremenske prognoze za Zvornik predviđa tri dana kiše, a potom izuzetno visoke temperature koje će biti prave ljetne, pogledajte u nastavku prognozu web sajta Jamrik.net koji se bavi dugoročnim vremenskim prognozama za cijeli svijet:

jamrik21610dan jamriknasavak216

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, pripadnici civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banja Luka bit će takođe u stanju pripravnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *