Uznemirujući YouTube videi varaju djecu jer liče na poznate crtićeHiljade videa na YouTubeu izgledaju kao verzije popularnih crtanih filmova, ali sadrže uznemirujuće i neprimjerene sadržaje te nisu prikladni za djecu.

Ako ne obraćate dovoljno pažnje, ovi videi mogu vam izgledati recimo kao neka od verzija Pepe Prase. Međutim, ubrzo nakon uključivanja određenog klipa, ekran pocrni, a potom se na njemu pojavi stomatolog s ogromnom špricom i vadi Pepi zube. Tužna muzika pritom se čuje na videu.

Neodgovarajuće situacije

Novinarka Laura June vidjela je da njena trogodišnja kćerka gleda ovaj snimak i odmah je primijetila da nešto nije uredu.
“Pepa mnogo vrišti i plače, a zubar je pomalo sadista, tako da je to nešto što trogodišnjaci ne bi trebali gledati”, kazala je June za BBC. “Ali, ova animacija izgleda skoro sasvim kao Pepa tako da je moja kćerka vjerovala da je riječ o omiljenom crtiću”.

Ovo nije jedini slučaj gdje se likovi iz crtanih filmova nađu u neodgovarajućim situacijama. Osim Pepe Prase, postoje vrlo slični snimci s likovima iz crtića Frozen, Minions, Doc McStuffins, Tomica… Neki od njih liče na parodije, ali su jasno označeni kao sadržaji za odraslu publiku. Drugi predstavljaju neovlaštene kopije autentičnih crtića ili koriste te likove na blaže načine, što pravi problem pravnicima kod ustanovljavanja kršenja autorskih prava, ali nije nužno štetno za djecu.

Međutim, mnogi videi, poput onog koji je gledala kćerkica Laure June, sadrže uznemirujući sadržaj, a djeca ih mogu doživljavati kao prave crtiće. Neki od njih imaju milionske preglede, kao što je slučaj s videima kanala “Toys and Funny Kids Surprise Eggs” koji nose naslove “Elsa iz Frozena s velikim slinama”, “Golišavi Hulk izgubio gaće” i “Krvava Elsa s rukom koju je slomio Spiderman”. U njima je prikazano nasilje i humor za odrasle.

Kako izbjeći neprikladne sadržaje na YouTubeu

Postoje načini da se ovi sadržaji izbjegnu. Aplikacija YouTube Kids filtrira većinu njih. Zatim YouTube predlaže uključivanje “Restricted Modea” koji se može naći na dnu YouTube stranice.

Stručnjak za online sigurnost i profesorica socijalne psihologije djeteta na Londonskoj školi ekonomije Sonia Livingstone savjetuje roditeljima da vode računa šta njihova djeca gledaju na YouTubeu, a iz ove kompanije su poručili da vrlo ozbiljno tretiraju feedback, odnosno reakcije publike na njihove sadržaje i potiču korisnike da prijavljuju sve što je sporno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *