Zahvaljujući vladama Turske i FBiH prilika za proširenje tovnog uzgoja bikova i u Zvorniku
Susret delegacija u Sarajevu

Danas je u posjeti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine boravila delegacija Republike Turske. U toku susreta bilo je razgovora između  savjetnika predsjednika Turske za Balkan gospodina Sabri Demira i Edina Ramića ministra raseljenih osoba i izbjeglica. Domaćin susreta bio je premijer Federacije, Fadil Novalić, te ministri Edin Ramić i Šemsudin Dedić.

„Tema sastanka je bio izvoz mesa u Tursku, čime bi bilo podržano preko 500 porodičnih gazdinstava. Korisnici ovog programa i prioritet će imati gazdinstva iz povratničkih zajednica, te smo ovim zaokružili jedan proces, od podrške razvoju stočarstva do pronalaska garantovanog kupca mesa“, kazao je ministar Edin Ramić.

„Podigli smo transparentnost u procesu donacije stoke, osiguravamo kvalitet i radimo u saradnji sa Vetereinarskim

Zahvaljujući vladama Turske i FBiH prilika za proširenje tovnog uzgoja bikova i u Zvorniku
Fotografija sa kraja prošle godine. Ministar Ramić u društvu sa prvim savjetnikom Redžepa Erdogana Predsjednika Turske. Lobiranje može donijeti dosta dobrog.

fakultetom. Sarađujemo sa odgovornim poduzetnicima u lokalnim zajednicama, uključujemo mlade i pružamo šansu održivom razvoju. Napore Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je prepoznao premijer Novalić, kao i visoka delegacija iz Turske, te možemo s ponosom reći da imamo njihovo potpuno povjerenje i da je ovo samo početak. Kroz primjer uspješne saradnje na izvozu mesa, povratnička zajednica će se pokazati kao kredibilan partner za izvoz poljoprivrednih proizvoda u budućnosti. Imamo tržište za naše proizvode, vjerujem u naše vrijedne ljude koji će ovo povjerenje opravdati“, zaključio je ministar Ramić.

U sklopu posjete su prezentirane druge mogućnosti za proširenje saradnje, a najavljena je uspostava konzoricija koja će koordinirati izvoz.

(FMROI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *