Danas je uspješno završena akcija prikupljanja brašna za narod Sirije na području Zvornika i Sapne gdje su građani prikupili preko 40 tona brašna. Akciju je orgnizovala humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS kojoj je suorganizator ove aktivnosti bio Medžlis islamske zajednice Zvornik.

Za naš portal o ovoj aktivnosti govori Glavni imam Medžlisa IZ Haris ef.Mustajbašić –

Haris ef.Mustajbašić
Haris ef.Mustajbašić

Prije svega hvala Svevišnjem stvoritelju koji nam je omogućio da budemo dobri ljudi što je ova akcija i pokazala. Drago mi je da su ljudi Zvornika i Sapne razumjeli šta donosi ova akcija i koje dobro za sve koji uzmu učešća u njoj. Odziv je premašio očekivanja mnogih pa se tako jutros na utovar čekalo nesto duže od planiranog. Nadam se nagradi Svevišnjeg za sve one koji su se odazvali i molim Stvoritelja svijetova da pomogne narodu Sirije da što brže prebrodi ova teška vremena koja su ih zadesila.

Prema našim informacijama koje smo prikupili na terenu skoro svi džematski odbori su se aktivno uključili u ovu akciju tako što su odredili mjesto sakupljanja brašna u prethodna dva dana i organizovali prevoz do zbirnog mjesta u Karakaju (džamija u Đilama). U nastavku prenosimo informacije koje smo prikupili putem društvenih mreža i radom na terenu naših novinara.

SirijaDžemat Kozluk je u akciji prikupljanja brašna prema zvaničnim podacima prikupili 7 tona i 50kg brasna sto iznosi 282 vrece po 25 kg. U ime Kozluka i džematskog odbora svojim sugrađanima se zahvalio Hakija Hadžić: Hvala vam svima koji ste se odazvali ovoj akciji ali moram istaći našeg Ramu Pekmezovića koji se je zajedno u kordinaciji sa mnom potrudio da što vise pokrene našu kozlučku dijasporu…Kao i uvijek zajedničkim snagama možemo sve.

 

 

 

 

Mjesta okupljena oko džemata Klisa i Đulići prikupili su skoro pet tona brašna.

Brašno koje su prikupili mještani Klise, Đulića, Šetića, Kučić Kule
Brašno koje su prikupili mještani Klise, Đulića, Šetića, Kučić Kule

Džemat Križevići (džamija u gornjim Križevićima) se putem društvenih mreža takođe oglasio sa lijepom informacijom Hvala nasim džematlijama koji su učestovali u ovoj humanitarnoj akciji prikupljanja brašna za narod Sirije. Pokazali smo našu  plemenitost da svojim učešćem. Ublažimo glad onim kojima je to potrebno. U našem džematu prikupljeno je 82 vreće brašna ili 2.050 kg(dvije tone i pedeset kilograma) što je jutros prosljeđeno za dalji transport.

Džemat Međeđa je svoje džematlije informisao da je prikupljeno 2 tone i 175 kg brašna u ovoj akciji.

Dzemat Medjedja
Dzemat Medjedja

Mnogi džemati su uspješno sproveli akcije ali iste nisu dali u javnost, što će portal zvornicki.ba i poštovati.

Džemat Vitinica je skupio nešto više od dvje toje. Na svom profilu sugraođanima se obratio i vitinički efendija Islam ef. Mehmedović: Za dva dana prikupili smo 2 tone i 300 kg brašna.Treba ovom iznosu dodati i direktne uplate naših dzematlija u Mlin u Sapni.Ovoj Hairli akciji priključili su se i učenici našeg mekteba koji su svojim skromnim prilozima kupili 3 džaka brašna za svoje vršnjake u Siriji.

Najmladji Vitncani za djecu Sirije
Najmladji Vitncani za djecu Sirije

Danas je i zvanično završena aktivnost doniranja brašna za narod Sirije u kojoj je prikupljeno nešto više od 40 tona brašna od čega se može napraviti preko 400 hiljada pekarskih hljebova.

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *