Ismail Smajlović rođen je u Glumini kod Zvornika 17. aprila 1964. godine, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednje obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu 1983. godine. Diplomirao je na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu, gdje je nastavio i postdiplomski studij na Katedri za psihologiju i pedagogiju. Duga je i veoma bogata biografija ovog zvorničkog insana. Mi mu od srca čestitamo i želimo puno uspjeha na novoj funkciji.

Ismail Smajlović imenovan je za novog muftiju banjalučkog na sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a na osnovu odluke reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Njegovo imenovanje uslijedilo je nakon što je muftiji Nusretu Abdibegoviću istekao mandat nakon kojeg i odlazi u penziju.

Muftija Smajlović istakao je da su sve pozicije u Islamskoj zajednici značajne i da na određeni način nose svoju odgovornost.

“Banjaluka je lijepo mjesto, sada ponovo ukrašeno džamijama i mladošću naše medrese. Pokušaćemo da damo doprinos da ona krene uzlaznom putanjom”, istakao je Smajlović za Preporod.info.

On je dodao da Muftijstvo banjalučko ima tradiciju i kontinuitet.

“Meni je čast i izazov, a naravno i obaveza sa kojom se valja nositi u svim specifikumima kakvi jesu, i društvenih okolnosti, ali i onih koji su izazov pred muslimanima ovog prostora”, naveo je Smajlović.

Ismail ef.Smajlović rođen je u Glumini kod Zvornika. Redovan je učesnik vjerskih manifestacija na području Zvornika i muftijstva Tuzle.

(Nezavisne/Zvornicki)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *