Uz rijeku Drinu simbol svakom pravom zvornicaninu je i tvrđava iznad centra grada koja se oduvijek zvala Kula Grad. Kula Grad je danas i naziv naselja koje se razvilo u neposrednoj blizini. Tvrdjava je u prvim pocecima postojanja i bila grad srednje velicine u tom vremenu.


Kula Grad je posebno obilježje Zvornika koja daje trodijelno a istovremeno jedinstveno utvrđenje – Donji, Srednji i Gornji grad, najveće i najosobenije utvrđenje u Bosni i Hercegovini. Zvornička tvrđava, kao jedan od najvrijednijih objekata ove vrste u zemlji proglašen je Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Pretpostavlja se da je tvrđava podignuta krajem 13. ili početkom 14. vijeka. Po legendi tvrđavu je sagradila žena Đurađa Brankovića u narodu poznata kao Prokleta Jerina odakle nosi i naziv Jerinin grada. Iako su posljednja istraživanja pokazala da žena Đurađa Brankoića nika nije posjetila Zvornik, ali legenda se nikada neće ugasiti nit prestati prepričavati.

Osamnaest godina od početka obnove mjesne zajednice Kula Grad

Tvrđavu su kasnije proširile Osmanlije za vrijeme svoje vladavine (1460-1878), a nadograđivali Austrougari čija je posada u zvorničkoj tvrđavi bila smještena u periodu od 1878. do 1918. godine, tako da danas tvrđava predstavlja svjedočanstvo različitih istorijskih perioda. Grad čine tri međusobno povezana dijela: Donji (pored puta Zvornik-Sarajevo, sa prepoznatljivom gradskom kapijom, Srednji (najstariji dio, sa Velikom kulom visokom 20 metara u središnjem dijelu utvrđenja) i Gornji grad (na uzdignutom brdu iznad Zvornika, na oko 400 m nadmorske visine).

Do tvrđave je moguće doći pješačkom stazom dugom 1.700 metara koja vodi iz centra grada preko naselja Bajr i 7 km dugim asfaltnim putem preko naselja Srpska Varoš, koja je pogodna za motorni saobraćaj. Posebnu povoljnost predstavlja što se cijeli kompleks Gornjeg grada nalazi na atraktivnom lokalitetu sa kojeg se pruža prelijep pogled na Zvornik, Zvorničko jezero i rijeku Drinu (vidikovci), a kao što je pomenuto do Gornjeg grada se dolazi stazama koje su dobile ime po zanimljivim i mističnim legendama što dodatno pojačava doživljaj koji turisti mogu imati prilikom posjete ovog lokaliteta. Na kuljanskom putu posjetilac moze susresti turbe koje je staro vise stotina godina, a i izgradjena odmaralista se prelijepim pogledom na panoramu gradskog jezgra. Putem se moze doci i do turbeta Sejh Hasana Kaimije koji je pored znacajanog naucno-knizevnog rada u historiji zapisan i kao revolucionar i mistik sa nadnaravnim sposbnostima.


Oko lokaliteta postoji dosta prostora koji je pogodan za prihvat i veće organizovane grupe turista (na parking prostoru može se smjestiti više autobusa), a s obzirom da postoji turistička signalizacija na stazama koje vode do tvrđave, do nje je moguće doći i bez vodiča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *