Zvornički darivaoci krvi primjer ljudskosti i požrtvovanosti
FOTO: Ilustracija

Zvornički darivaoci krvi primjer su ljudskosti i požrtvovanosti za druge, ovi ljudi pomažući svojom krvlju drugim najbolji su primjer kako treba misliti o društvu i zajednici u kojoj se živi. Prema pisanju portala Osvit radia, u službi transfuzije krvi Opšte bolnice Zvornik zadovoljni su trenutnim zalihama krvi i činjenicom da u zimskom periodu nisu imali problema sa nestašicama krvnih grupa.

Prema riječima šefa Službe transfuzije Zvornik, Zavoda za transfuzijsku medicine RS dr Vladimira Dražića stanje po pitanju zaliha svih krvnih grupa je svake godine sve bolje. “ Sve više imamo dobrovoljnih davaoca krvi. Pored povećanog stanja zdrastvene svjesti građana, uticaja na ovakvu situaciju imaju i određene zakonske povlastice ističe dr Dražić. “Najveće povlastice su oslobađanje plaćanja participacije.

Naime, svi dobrovoljni davaoci su nakon 10 tog darivanja doživotno oslobođeni plaćanja participacije, dok su davaoci koji su dali krv manje od 10 puta , oslobođeni plaćanja u roku od godinu dana, od dana poslednjeg darivanja krvi”, ističe dr Dražić. Pored toga, dobijaju se i slobodni dani, koji se u najvećoj mjeri poštuju u državnim institucijama, nešto manje u privatnim, kaže dr Dražić dodajući da svaki dobrovoljni davaoc krvi prilikom darivanja proveri i svoje zdrastveno stanje, kroz određene analize.

Kada su u pitanju akcije dobrovoljnog darivanja krvi šef Službe transfuzije Zvornik, ističe da je tokom zime akcija znatno manje. Već od sljedećeg mjeseca počeće se organizovati akcije po institucijama, preduzećima i srednjim školama. On je dodao da je period mart –april, najbolji kada je u pitanju davalaštvo. Šef Službe transfuzije Zvornik ističe da nemaju statističke podatke, koliko srednjoškolaca, nakon prvog davalaštva postaju dobrovoljni davaoci krvi, ali sve češće ih prepoznaju prilikom darivanja ove najdragocenije tečnosti .

(osvit)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *