Detalji slučaja lažnog predstavljanja za policajca Europola od strane 41-godišnjaka iz Srebrenice

Srebrenička policija dostavila je prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini protiv Slađana Đ. (41) iz Srebrenice zbog sumnje da se lažno predstavljao kao službenik Evropske policijske asocijacije (EPA).

Detalji slučaja lažnog predstavljanja za policajca Europola od strane 41-jednogodišnjaka iz Srebrenice

Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik, kaže da se osumnjičenom na teret stavljaju krivična djela lažno predstavljanje i falsificiranje isprave.

Potraga u Srbiji

– Osumnjičenog je u oktobru prošle godine u Derventi zaustavila policijska patrola, kojima se predstavio se kao policijski službenik EPA-e, pokazavši im službenu legitimaciju. Provjerama je utvrđeno da uopće nije član EPA-e te da je legitimacija nevažeća – rekao je Bobar.

Kako saznajemo, spornu legitimaciju Slađanu Đ. izdao je i potpisao je Manuel Matejić. Radi se o otpuštenom delegatu EPA-e za region Srbije, za kojim istražni organi te zemlje tragaju zbog sumnje da je prodavao lažne policijske legitimacije te da se lažno predstavljao kao penzionisani potpukovnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Srbije, poznatije kao Crvene beretke.

Nestao bez traga

Mediji u Srbiji pisali su da je Matejić osumnjičen za izdavanje najmanje 50 replika znački EPA-e, za koje je naivnim žrtvama naplaćivao od 300 do 5.000 eura. Zbog toga se i sam našao pod istragom Interpola. Istraga je pokrenuta u decembru 2017. nakon što je Matejić u hotelu “Hedonik” u beogradskom naselju Vrčin organizirao zabavu i druženje na kojima je zvanicama uručivao lažne policijske značke, što je debelo i naplatio. Mediji u Srbiji tvrde da mu se od te zabave izgubio svaki trag te da je za njim raspisana potjernica. Sumnja se da je na identičan način prevario više od 500 “bezbjednjaka”.Značka EPA-e

Značka EPA-e

Varao poznate tjelohranitelje

Mnoge žrtve, shvativši da ih je Manuel Matejić prevario slatkorječivom pričom, podnijele su protiv njega prijavu beogradskoj policiji. Među njima je i jedan od najpoznatijih tjelohranitelja Blaže Najdovski, koji osigurava brojne poznate ličnosti, poput Petra Karevskog, mitropolita Makedonske pravoslavne crkve, do popularnih ličnosti na estradi – Lepe Brene, Harisa Džinovića, Kebe i Sergeja Ćetkovića. Matejić ga je ojadio za 400 australskih dolara predstavivši mu se kao generalmajor EPA-e.

(Avaz)

Podijelite nas :