Migranti tajnim rutama ulaze preko Drine, pune ruke posla imaju krijumčari, koji ih dočekaju kod Šepka

Migranti u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Srbije, raznim putevima, te kreću, prema samo njima razumljivoj ruti, uglavnom prema Krajini.

Migranti tajnim rutama ulaze preko Drine, pune ruke posla imaju krijumčari, koji ih dočekaju kod Šepka

No, manje se priča o sve većem problemu, dolasku migranata u Tuzlu. Tu stižu, čini se, opasnijim i težim putem iz Srbije.

„Avaz“ saznaje da pod okriljem mraka, u najstrožoj tajnosti prelaze Drinu. Očevici kažu da čamci cijelu noć krstare s jedne na drugu obalu Drine.

Rizičan put

Javna je tajna da se prelazi divljom stazom u blizini graničnog prijelaza Šepak, na mjestu gdje se sa srbijanske strane odvaja stari put za Banju Koviljaču, zatim preko željezničkog mosta u Karakaju te u samom Zvorniku, u blizini hidrocentrale.

Pune ruke posla imaju krijumčari, koji kod Šepka dočekaju migrante i dovedu ih u blizinu bošnjačkih sela i tu ostave.

– Većina ih i ne zna gdje su došli. Na putu prema Tuzli noće po šumi, u napuštenim kućama. Mi sa zvorničke strane često gledamo kako u Malom Zvorniku po cijeli dan migranti sjede uz obalu Drine, čekajući noć da se čamcem prebace u Zvornik. Gledamo kako pored njih patroliraju vozila granične policije Srbije, ali niko ih ne dira – kaže „Avazov“ izvor iz Zvornika.

Migranti tajnim rutama ulaze preko Drine, pune ruke posla imaju krijumčari, koji ih dočekaju kod Šepka

Niko ne zna koliko migranata zauvijek ostaje na putu, ko ih prevozi, kakvi su rizici vožnje po nabujaloj Drini.

Građani su na nogama, a institucije spavaju. Tako bi glasila definicija stanja u kojem se trenutno nalazi Tuzla, čijim ulicama svakodnevno tumaraju stotine migranata pridošlih iz raznih zemalja svijeta, među kojima je i znatan broj djece, trudnica, bolesnih.

Samo u petak u Tuzlu je stiglo novih 200 migranata. U subotu se broj povećao za još 70. Nakon što su evidentirani, njihova sudbina, kao što je to slučaj od početka migrantske krize, isključivo je prepuštena dobrim ljudima Tuzle i ulici. Interes gradskih i kantonalnih institucija za smještaj, hranu ili bilo kakvu drugu pomoć, jednostavno, ne postoji.

Spas i adresa

– Svi su iscrpljeni i gladni. Ima ih koji nisu jeli dan ili dva. Većina je bez adekvatne obuće, odjeće. Mnogi su bolesni, nervno rastrojeni. Neke od njih, posebno porodice s djecom, zahvaljujući pomoći dobrih Tuzlaka, smještamo u pristojne uvjete da prenoće, okupaju se. Iskreno, na osnovu svega šta sam se posljednje godine nagledao, prestrašen sam šta će se dešavati u Tuzli – kaže za naš list poznati tuzlanski fotoreporter i neumorni volonter Senad Pirić Čupo.

Pirić i kolega Nihad Suljić te izvjesni Muhamed efendija i još nekoliko volontera trenutno su jedina adresa i spas migrantima u Tuzli. Oči zatvaraju i Crveni križ i druge humanitarne organizacije.

Dolaze čak i iz Vijetnama

– Migrantske priče su zastrašujuće. Znatan broj njih pretučen je u zemljama iz kojih su ušli u BiH, mnogi su opljačkani. Varaju se oni koji misle da su migranti samo muslimani. Ima i katolika, budista. Dolaze iz Libije, Alžira, Maroka, Tunisa, Irana, Iraka, Sirije, Pakistana, Palestine, ali i iz Eritreje, Nepala, a neki čak i iz Vijetnama – navodi Pirić.

Migranti tajnim rutama ulaze preko Drine, pune ruke posla imaju krijumčari, koji ih dočekaju kod Šepka

Iz pravca Zvornika i Bijeljine i jučer su stigle nove grupe migranata. Oči tuzlanskih volontera ponovo su uprte u tuzlanske pekare, prije svih pekaru „Kabil“, koja mjesecima hrani gladna migrantska usta.

(Avaz)

Podijelite nas :