Na graničnom prelazu Šepak spriječeno krijumčarenje golubova i papagaja koji spadaju u zaštićene vrste

Na graničnom prelazu Šepak – Trbušnica, na izlazu prema BiH carinici su spriječili krijumčarenje četiri goluba i devet papagaja, od kojih neki pripadaju zaštićenim vrstama, saopćeno je danas iz Uprave carina Srbije. Prenosi portal Klix.ba.

Na graničnom prelazu Šepak spriječeno krijumčarenje golubova i papagaja koji spadaju u zaštićene vrste
Papagaj Rozenkolis – Ilustracija

Carinici su, u saradnji sa graničnom policijom i Grupom za Cites Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, ove ptice otkrili jučer u vozilu “Citroen Picaso” kojim su iz Srbije ka BiH putovala trojica bh. državljana.

U gepeku vozila pronađena su četiri goluba visokoletača engleske vrste “tipler”, a iza vozačevog i suvozačevog sjedišta tri kaveza sa devet papagaja različitih vrsta i veličina, navedeno je u saopćenju.

Grupa za Cites utvrdila je da šest primjeraka ptica pripada zaštićenim vrstama. Kako prenosi Klix.ba pedesettrogodišnji suvozač iz Tuzle rekao je da je vlasnik ptica, te da je golubove i tri žuta papagaja “rozenkolis”, koji ne pripadaju zaštićenim vrstama, dobio na poklon, dok je zelene papagaje kupio na berzi u Somboru.

Prema odluci suda iz Loznice, suvozač koji se prijavio kao vlasnik kažnjen je novčanom kaznom, ali i zaštitnom mjerom oduzimanja krijumčarenih ptica koje su zbrinute u beogradskom ZOO vrtu.

(Klix)

Podijelite nas :