Ovo su dobre vijesti koje ste vjerovatno propustili u 2019. godini

U moru loših vijesti, oni su pronašli način da ljudim vrate osmijeh na lice i pozitivne misli.

Umorni od loših vijesti Mauro Gati i nekoliko njegovih prijatelja odlučili su da javnosti na zanimljiv i nesvakidašnji način skrenu pažnju na pozitivne stvari koji se događaju u svijetu.

Mauro kaže da ga svakodnevno bombardovanje šokantnim naslovima koji najavljuju smak svijeta i katastrofu tjera da sve ono što je dobro i pozitivno jednako promoviše kao i loše vijesti.

Zbog toga pravi fenomenalne ilustracije u kojima u svega nekoliko redova opisuje događaje koji su pozitivni, a ujedno i veoma važni za čitav svijet. Projekat je nazvan “Emitovanje sreće” i autor kaže da ga koristi kao protivotrov lošim vijestima kojima smo svakodnevno zasuti. Ono što njega i njegove prijatelje posebno raduje jeste činjenica da su tokom 2019. godine imali više materijala za ilustraciju nego 2018. godine.

“Treba nam više pozitivnih vijesti kako bismo shvatili da svijet, malo po malo, postaje bolje mjesto. Kada radim na ovom projejktu biram vijesti koje su od svestskog značaja, a koji se odnose na prava životinja, klimatske promjene i nauku. To su vijesti koje okazuju koliko ustvari napredujemo na brojnim frontovima uprkos tome što smo svakodnevno bombardovani “naslovima za plakanje””, kaže Gati.
On, kako prenosi BoredPanda, ističe da ljudi imaju tendenciju da brže reaguju na loše vijesti i opasne situacije. Ali, kako ističe, ova navika nas svakodnevno po malo ubija, kao i sreću u nama.

Da se to ne bi dogodilo, mi vam predstavljemo samo dio fenomenalnih ilustracija dobrih vijesti koje su se dogodile tokom godine koja je na izmaku.

Papir sumpor dioksid

Jedna od dobrih vijesti jeste ta da su naučnici stvorili vještački list koji usisava ugljen-dioksid iz vazduha i pretvara ga u energiju.

Hrana indija
Jedne novine u Japanu prave se od reciklažnom papira i semena. Čitalac na kraju može da ih iscijepa u sitne deliće koje može da posadi i na kraju će izrasti cvijeće.

Papir cvijece
U Indiji je otvoren kafić u kom hranu umjesto novcem, plaćate smećem. Što bi autor rekao, jednim udarcem dvije muve: Rješava se problem gladi, ali i problem otpada.

Magnet plastika okeani

Jedne novine u Japanu prave se od reciklažnom papira i semena. Čitalac na kraju može da ih iscijepa u sitne deliće koje može da posadi i na kraju će izrasti cvijeće.

Magnet plastika okeani

Naučnici su osmislili i magnetne navoje, tanje od ljudske dlake, koji mogu da pomognu razgradnju plastike u okeanima.

IMG_20200101_2659

Naučnici su otkrili nov način manipulisanja genima i sada mogu da “isprave DNK” i na taj način izliječe više od 75.000 različitih genetskih oboljenja.

IMG_20200101_55422

Italija je prva država u svijetu koja je uvela kao obavezu da đaci svih razreda moraju da uče o klimatskim promjenama.

IMG_20200101_14433

Više od 20 zemalja u Africi uključilo se u akciju sadnje drvoreda dugog 8.000 kilometara. Cilj je obnova prirode i sprečavanje širenja Sahare.

IMG_20200101_45511

Naučnici su možda uspjeli da spasu sjevernog bijelog nosoroga jer su uspjeli da oplode čak sedam jajašca dvijue jedine ženke koje su preostale na Zemlji.

Krovovi autobuskih stajališta širom Holandije prekriveni su cvijećem kako bi pčele imale gdje da odmore.

Ima još mnogo dobrih vijesti koje je Gati ilustrovao. Među njima je i ona da će Kina od iduće godine zabraniti korišćenje životinja za testiranje kozmetičkih preparata. Isto tako svaki građanin Mančestera će posaditi po jedno drvo kako bi pomogao spas planete. Očekuje se da će biti posađeno više od tri miliona sadnica.

Da, zaista ima dobrih vijesti koje bude nadu da će svijet u budućnosti biti bolje i ljepše mjesto za život.

(Trebinjelive)

Podijelite nas :