Potpisan protokol o granici između BiH, Srbije i Crne Gore

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije potpisan je u Sarajevu, a potpisali su ga Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Dragan Pejanović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Potpisan protokol o granici između BiH, Srbije i Crne Gore

Ministar Osmanović kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas potpisan ovaj protokol za koji je rekao da je veliki korak u rješavanju graničnih sporova među državama regiona, ali i markaciji državne granice BiH.

– Ovo je iskorak o uređenosti granice BiH. Svaki ovakav iskorak koji je napravljen bilateralnim i multilateralnim odgovorima ide u prilog boljoj saradnji država u regionu. Potpisivanje ovog protokola je iskorak na putu ka EU sve tri države jer je Evropska komisija u novoj strategiji za zapadni Balkan jasno naglasila da je rješavanje graničnih sporova jedan od uvjeta – kazao je Osmanović.

On je dodao da je uvjeren da će  potpisivanje protokola ubrzati i ostale radnje koje imaju za cilj potpisivanje sporazuma o granici sa Srbijom.

Pejanović je rekao da je današnji čin potvrda kvalitetnih odnosa tri države i da je to dobra poruka da ove tri države mogu same rješavati ova pitanja.

On je, također, naglasio da je rješavanje graničnih sporova važno jer sve tri zemlje žele u Evropsku uniju.

Odalović je istakao da Srbija posvećena rješavanju markacije granica i da je to obaveza svih onih koji predstavljaju svoje države jer će rješavanje pitanja problema granica olakšati život građanima.

Na pitanje koje su sporne tačke na granici između BiH i Srbije, Osmanović je kazao da su to četiri tačke, i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd – Bar i Općina Priboj.

– Stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a da nakon toga pristupimo eventualnim intervencijama i rješavanja spornih pitanja – kazao je Osmanović.

(avaz)

Podijelite nas :