Prezentovani projekti „Reinvejst“ i „Evropska mreža preduzetništva” u Zvorniku

Za zaposlene u Gradskoj upravi Zvornik i preduzetnike iz oblasti prehrambene proizvodnje danas su Tehnološki fakultet Zvornik i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske prezentovali projekte „Reinvejst“ i „Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske“.

Prezentovani projekti  „Reinvejst“ i „Evropska mreža preduzetništva u Zvorniku“

Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta u Zvorniku koji je član Radnog tima na projektu „Reinvejst“, pojasnio je da se radi o evropskom projektu koji se finansira kroz sredstva Programa Evropske komisije Međureginalne saradnje Mediteranskog regiona.

– U ovaj projekat uključene su četiri zemlje Italija, Francuska, Španija i Republika Srpska kroz BiH, preko Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Tehnološkog fakulteta kao člana Konzorcijuma projekta „Reinvejst“. Osnovni cilj projekta je restruktuiranje prehrambenog lanca od primarne proizvodnje do prodaje gotovih proizvoda kako bi se smanjila emisija ambalažnog otpada. Ovaj projekat ima zadatak da pokuša ponovo da analizira prehrambeni lanac kroz tri osnovna sektora – za proizvodnju mlijeka, mesa i hortikulturu odnosno povrtlarstvo. Kroz ta tri prehrambena lanca ove tri zemlje će, Španija kroz hortikulturu, Italija kroz proizvodnju mlijeka, a Francuska kroz lanac proizvodnje mesa, preko pilot testova doći do konkretnih rezultata koje ćemo mi pokušati da implementarimo u drugoj polovini ove godine u Republici Srpskoj, a onda i u cijeloj BiH – pojasnio je Vujadinović.

Dejan Šešlija iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske predstavio je projekat „Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske“. On je istakao da Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske čine, pored Republičke agencije kao koordinatora Konzorcijuma, i Privredna komora Republike Srpske, univerziteti u Banjaluci i Istočnom Srajevu i Inovacioni centar Banjaluka. Šešlija je napomenuo da je Evropska mreža preduzetništva najveća mreža za podršku preduzetništvu na svijetu.

– U okviru projekta nude se brojne mogućnosti, prvenstveno za umrežavanje malih i srednjih preduzeća iz Srpske i regiona i šire. Mogućnosti koje nudi Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske se ogledaju u savjetodavnoj podršci, u uspostavljanju mehanizama međunarodne poslovne saradnje kroz organizaciju bilateralnih susreta, privrednih misija i kontakata putem baze poslovne saradnje, kao i kroz razvoj inovacija domaćih preduzeća i njihovu komercijalizaciju. Projekti „Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske“ i „Reinvejst“ su kompatibilni, akcenat je na projektima koji su komercijalni, koji su održivi i mogu da ostvare dobit za mala i srednja preduzeća, ali vodeći računa da ta proizvodnja ne dovodi do narušavanja ili ugrožavanja prirodne sredine. Takođe ti projekti su u lancu proizvodnje hrane kompatibilni jer ćemo i mi kroz ovaj projekat pokušati da izvršimo umrežavanje između domaćih preduzeća i naučnih institucija kako bi doprinjeli njihovom efikasnijem poslovanju, a samim tim većoj energetskoj efikasnosti i manjoj stopi zagađenja – rekao je Šešlija.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović pozdravio je prisutne i zahvalio se na današnjoj prezentaciji u ime gradonačelnika Zvornika, Gradske uprave i svoje lično ime.

– Gradska uprava je opredjeljena da prije svega pomaže malim i srednjim preduzećima. Posljednjih nekoliko godina realizujemo program podsticaja zapošljavanja gdje finansiramo 80 posto bruto plate. U 2018. godini mi smo potpisali ugovore za podsticaj zapošljavanja u vrijednosti od 1.100.000 KM gdje je preko 200 ljudi dobilo priliku da se zaposli. Ono što će biti interesantno u narednom peridu jeste da smo počeli neke pregovore i sa bankama, a tiču se pomoći kreditnim sredstvima prije svega malim i srednjim preduzećima gdje će grad Zvornik izdvajati određena sredstva za subvenciju kamata i očekujemo da to obezbijedimo u budžetu u 2020. godini. Što se tiče poljoprivrede i tu izdvajamo značajna novčana sredtsva za podsticaje, ove godine radi se o oko 400.000 KM što je za oko 15 posto više nego prošle godine. Ubuduće ćemo nastojati da to bude i više jer su i potrebe naših poljoprivrednika svakako veće, a sve sa ciljem da postanu konkurentniji na tržištu – rekao je Ivanović.

(Grad Zvornik)

Podijelite nas :