Roditelji prijavili nastavnika da je učenicima slao eksplicitne fotografije

Zahvaljujući prijavi jednog od roditelja učenika Prve osnovne škole u Velikoj Kladuši otkriven je skandal u koji je umiješan nastavnik ove škole E. M.

Roditelji prijavili nastavnika da je učenicima slao eksplicitne fotografije

Sarajevskom portalu “Klix.ba” obratili su se pojedini roditelji koji ga optužuju da je učenicima slao eksplicitne fotografija svog nagog tijela.

O ovom skandalu roditelji su upoznali upravu škole, a škola nadležne policijske i tužilačke organe. Direktorica Prve osnovne škole Zehida Bihorac – Odobašić kazala je za “Klix.ba” da je informacija o ovom skandalu tačna, te da je slučaj prijavio roditelj jedne učenice.

“Mi smo odmah upoznali nadležne institucije i očekujemo da one postupe u skladu sa zakonom, pogotovo što se radi o djeci iz osnovne škole”, izjavila je Bihorac -Odobašić.

Ona je konstatovala da je njen zadatak da pored obrazovnog procesa, prvenstveno štiti bezbjednost i prava djeteta u svim aspektima.

Kako piše pomenuti portal, prva saznanja o skandaloznoj razmjeni eksplicitnih fotografija nastavnika E. M. uprava škole dobila je u petak 26. aprila. Prema nezvaničnim informacijama, u Prvoj osnovnoj školi je održan zajednički sastanak svih aktera sa upravom škole, saslušani su i učenici sa roditeljima.

Sve se, kako su naveli, odvijalo po sljedećem scenariju: Nepoznati učenik poslao bi određene eksplicitne fotografije trojici nastavnika ove škole i tražio od njih da pošalju svoje fotografije. Dva prosvjetara su ignorisala “igru” sa lažnog profila, ali nastavnik E. M. navodno nije.

“On se pred kolegama u školi branio argumentom kako je mislio da se radi o odrasloj osobi, te da ima pravo slati svoje fotografije kome hoće”, ispričao je neimenovani izvor “Klixa”.

Prema informacijama ovog portala, u aferi je učestvovalo više učenika tako što su pratili “dešavanja”, istovremeno, svjesno ili nesvjesno, prikrivajući skandal.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno da se na ovom slučaju radi. Naveli su da će tokom istrage prikupljati potrebne informacije i dokaze. O cijelom slučaju je upoznat i nadležni tužilac Tužilaštva USK.

Navodno su u petak izjave tužiocu dali i uposlenici Prve osnovne škole -direktorica, pedagog, psiholog, nastavnici. Uprava škole će u ponedjeljak upoznati MInistarstvo obrazovanja USK o ovom slučaju i zatražiti dalje instrukcije.

(Klix.ba)

Podijelite nas :