Starac “nestao” u dimu i vatri, porodica i komšije ga nisu uspjeli spasiti, tragična smrt u Tesliću

Na parceli privatnog vlasništva, u mjestu Radnja Gornja na području općine Teslić, jučer je pronađeno tijelo 80-godišnjeg Dragutina Topreka. Tijelo je bilo prekriveno vidljivim opekotinama, koje su najvjerovatnije nastale u požaru koji je izbio usljed paljenja korova i sitnog rastinja.

Starac "nestao" u dimu i vatri, porodica i komšije ga nisu uspjeli spasiti, tragična smrt u Tesliću
Arhiv-Ilustracija

Kako nezvanično saznajemo, Toprek je jučer uređivao njivu nedaleko od svoje kuće, zbog čega je palio korov i nisko rastinje. Vatra se, u međuvremenu proširila na susjednu njivu, te je nesretni starac pokušavao da je ugasi.

Žena koja stanuje u blizini, vidjela je Topreka kada je “nestao” u dimu i vatri, te otrčala do njegove kuće i sinu rekla šta se desilo.

U međuvremenu je pozvana policija, a ukućani i komšije pokušavali su ugasiti vatru i spasiti čovjeka.

Kada su policajci stigli na mjesto događaja, tu su zatekli njegovog sina, koji im je kazao kako je Toprek stradao u borbi sa vatrenom stihijom. Mještani su uspjeli ugasiti požar, tako da nisu imali potrebu da zovu vatrogasce.

– Pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštava Doboj, policijski službenici Policijske stanice Teslić, zajedno sa inspektorom za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara PU Doboj, obavili su uviđaj na mjestu događaja – saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.

Istog dana, Policijskoj stanici Bosanski Brod, oko 15,20 sati, prijavljeno je da je u tom mjestu izgorio pomoćni objekat koji je u vlasništvu S. S. (71). Policija je odmah nakon prijave izašla na mjesto događaja te utvrdila kako je do požara na objektu došlo jer se proširila vatra sa niskog rastinja.

– Požar su lokalizovali pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Bosanski Brod, dok povrijeđenih osoba nije bilo. Uviđaj su izvršili policajci Policijske stanice Brod, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac OJT Doboj – navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da je sezona uređenja poljoprivrednih površina, te da temperature koje nas očekuju u narednom periodu pogoduju izazivanju i širenju vatre, PU Doboj apeluje na građane, da ne pale vatru unutar ili u blizini šuma ili na mjestima gdje, usljed nekontrolisane vatre može doći do požara na otvorenom prostoru koja može ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

– Također, apelujemo da spaljivanje korova činite na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati. Napominjemo građane da ukoliko primjete nekontrolisano širenje vatre o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123 ili najbližu policijsku stanicu na dežurni broj 122 – kazali su iz policije.

Dodaju kako će PU Doboj, protiv svih osoba koje budu izazvale požar i time ugrozile živote i zdravlje ljudi ili pričinile materijalnu štetu, poduzeti zakonom propisane mjere.

Izvor:
Faktor

Podijelite nas :