Ljudi izmeÄu pedesete i sedamdesete godine konzumiranjem najmanje po tri Å”oljice kafe dnevno, mogli bi smanjiti rizik od smrti za deset odsto u odnosu na one koji ne piju kafu, pokazuje jedna ameriÄka studija.

Istraživanje ameriÄkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) sprovedeno je na grupi od 400.000 osoba tog uzrasta, od 1995. do 1996. godine.
UÄesnici istraživanja su praÄeni do 31. decembra 2008. godine.
Rezultati pokazuju da su osobe koje piju u proseku tri Å”oljice kafe dnevno – normalne kafe ili kafe bez kafeina, izložene manjem riziku da umru od kardiovaskularnih i respiratornih obolenja, moždanog udara, povreda, nesreÄnih sluÄajeva, dijabetesa ili infekcije, nego osobe koje ne piju kafu.
IstraživaÄi su meÄutim ipak primetili vrlo neznatno poveÄanje rizika od raka meÄu muÅ”karcima koji piju kafu. MeÄutim, meÄu ženama nisu primetili nikakvu vezu izmeÄu toga Å”to piju kafu i smrtnosti od raka.
Da ne bi dobili lažne rezultate, autori studije su uzeli u obzir druge faktore koji utiÄu na smrtnost, kao Å”to su duvan i alkoholna piÄa.
IstraživaÄi meÄutim upozoravaju da ne mogu da budu sigurni, sa nauÄnog stanoviÅ”ta, da konzumiranje kafe zaista produžava život.
Ranija istraživanja pokazala su da kafa poboljÅ”ava pamÄenje i Å”titi od depresije.
“Kafa se najviÅ”e pije u Americi, ali veza konzumiranja kafe i rizika od smrti nije jasna”, rekao je doktor Nil Fridman glavni autor istraživanja.
“Otkrili smo da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem rizika od smrti uopÅ”te uzev”, dodao je on.
“Iako ne možemo da zakljuÄimo da postoji uzroÄno-poslediÄna veza kafe i smanjenja rizika od smrti, smatramo da rezultati daju odreÄena uveravanja da taj napitak nije loÅ” za zdravlje”, rekao je doktor Fridman.
Fridman je rekao da nema podataka o tome kako kafa smanjuje rizik od smrti, jer kafa ima viÅ”e od hiljadu raznih supstanci koje bi potencijalno mogle negativno da utiÄu na zdravlje.
Kafein je najviÅ”e prouÄavan, ali u ovoj studiji se pokazalo da nema razlike izmeÄu obiÄne i kafe bez kafeina.
(Beta)











