Reklamni prostor
BiHNajnovije

Tri kafe dnevno

×

Tri kafe dnevno

Share this article

Ljudi između pedesete i sedamdesete godine konzumiranjem najmanje po tri Å”oljice kafe dnevno, mogli bi smanjiti rizik od smrti za deset odsto u odnosu na one koji ne piju kafu, pokazuje jedna američka studija.

kafa
Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) sprovedeno je na grupi od 400.000 osoba tog uzrasta, od 1995. do 1996. godine.
Učesnici istraživanja su praćeni do 31. decembra 2008. godine.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

Rezultati pokazuju da su osobe koje piju u proseku tri Å”oljice kafe dnevno – normalne kafe ili kafe bez kafeina, izložene manjem riziku da umru od kardiovaskularnih i respiratornih obolenja, moždanog udara, povreda, nesrećnih slučajeva, dijabetesa ili infekcije, nego osobe koje ne piju kafu.

Istraživači su međutim ipak primetili vrlo neznatno povećanje rizika od raka među muÅ”karcima koji piju kafu. Međutim, među ženama nisu primetili nikakvu vezu između toga Å”to piju kafu i smrtnosti od raka.

Da ne bi dobili lažne rezultate, autori studije su uzeli u obzir druge faktore koji utiču na smrtnost, kao Å”to su duvan i alkoholna pića.

Istraživači međutim upozoravaju da ne mogu da budu sigurni, sa naučnog stanoviÅ”ta, da konzumiranje kafe zaista produžava život.

Ranija istraživanja pokazala su da kafa poboljÅ”ava pamćenje i Å”titi od depresije.

“Kafa se najviÅ”e pije u Americi, ali veza konzumiranja kafe i rizika od smrti nije jasna”, rekao je doktor Nil Fridman glavni autor istraživanja.

“Otkrili smo da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem rizika od smrti uopÅ”te uzev”, dodao je on.

“Iako ne možemo da zaključimo da postoji uzročno-posledična veza kafe i smanjenja rizika od smrti, smatramo da rezultati daju određena uveravanja da taj napitak nije loÅ” za zdravlje”, rekao je doktor Fridman.

Fridman je rekao da nema podataka o tome kako kafa smanjuje rizik od smrti, jer kafa ima viŔe od hiljadu raznih supstanci koje bi potencijalno mogle negativno da utiču na zdravlje.

Kafein je najviÅ”e proučavan, ali u ovoj studiji se pokazalo da nema razlike između obične i kafe bez kafeina.

(Beta)

Example 300250