Ubica sarajevskih policajaca koristio američki broj, novi detalji istrage

Strogo čuvana tajna iz istrage o likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su ubijeni 26. oktobra prošle godine, procurila je, a novi detalji tiču se posebnih istražnih radnji koje se provode u ovom slučaju.

Ubica sarajevskih policajaca koristio američki broj, novi detalji istrage

Kako je za Dnevni avaz otkrilo više izvora bliskih istrazi, agenti iz Njemačke, a uz pomoć njihove obavještajne službe, putem posebnog programa otkrili su da je u vrijeme zločina tačno s mjesta odakle je pucano na policijsku patrolu korišten mobilni telefon s američkim telefonskim brojem.

Nakon nekoliko mjeseci, broj se aktivirao u Bijeljini, praćen je, nakon čega se ponovo ugasio, te za sada nije poznato jesu li pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH uspjeli nešto korisno izvući od podataka.

Kako je izvor pojasnio, ovo nije prvi put da se u istragama pojavljuju strani telefonski brojevi. Često su oduzimani telefoni s njemačkim, belgijanskim ili karticama iz Azije.
Ono što je, prema riječima izvora, krucijalno da bi se istraga zaokružila jeste pronalazak “seat leona” kojim su se ubice dovezle na Alipašino Polje, gdje su pokušali ukrasti “golf 6”, prilikom čega su ih omeli Šehović i Vujinović.
Postoje jake indicije da se vozilo može nalaziti na dvije lokacije te da tragovi iz njega mogu upotpuniti dosadašnja saznanja o počiniocima dvostrukog ubistva.

Navodno se te lokacije nalaze pod stalnim nadzorom policije, a osobe koje su primijećene da ta mjesta obilaze, sada su pod prismotrom i telefoni im se prisluškuju.

Zbog sumnje da bi mogli biti umiješani u ovaj zločin pritvoreni su Srećko Trifković, koji je označen kao vođa grupe, Miloš Obradov, Nedjeljko Lizdek, dok je Stefan Samardžija u bijegu nakon što mu je na Palama dojavljeno da mu se sprema hapšenje. Sumnja se da je utočište našao u Srbiji.

Prema nepotvrđenim informacijama, vještak iz Slovenije koji je analizirao tjelesnu građu Miloša Obradova i Nedjeljka Lizdeka po osnovu mjerenja, a što je upoređeno s figurama sa snimka videonadzora koji je zabilježio zločin, sa sigurnošću od 80 do 85 odsto može potvrditi da su u pitanju oni. Kako se saznaje, za Samardžiju je isto utvrđeno.

Lizdek je nekoliko puta poligrafski testiran i navodno je utvrđeno da nije govorio istinu kada je pitan za bijeli “golf 6” prilikom čije su krađe policajci ubijeni. Navodno je nakon prvog hapšenja na njegovoj ruci pronađeno četiri ili pet barutnih čestica.

(srpskakafe)

Podijelite nas :