Za ukradenih 14 hiljada maraka i požar u Murexu kazna 101 mjesec zatvora

Kantonalni sud Tuzla izrekao je prvostepenu presudu Omeru Đikanoviću (43) iz Srebrenika zbog počinjenog produženog krivičnog djela teška krađa u sticaju sa krivičnim djelom paljevina. On je jedinstvenom kaznom osuđen na osam godina i pet mjeseci zatvora. Đikanović je zbog krivičnog djela teška krađa osuđen na pola godine zatvora, a za krivično djelo paljevina na osam godina.

Za ukradenih 14 hiljada maraka i požar u Murexu kazna 101 mjesec zatvora

Zbog ova dva krivična djela sudsko vijeće Kantonalnog suda Tuzla Đikanoviću je izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina i pet mjeseci. Đikanović je po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK 7. septembra 2018. godine u večernjim satima, radeći kao čuvar u firmi “Murex”, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu, te provalio na još dva mjesta u firmi, otuđio novac i pribavio sebi korist u iznosu od oko 14.000 KM.

Nakon toga je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio plamenik i izazvao požar u objektu, u kojem je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od 1 milion KM a također je izazvana šteta na samom objektu kao i u uništenoj opremi koja je procijenjena na oko 3 miliona KM˝.

Nakon ovog događaja Đikanović je bio u bjekstvu do 31. oktobra 2018. godine, kada je lišen slobode. Đikanović je na prvom ročištu u Kantonalnom sudu u Tuzli, priznao da je zapalio objakat “Murexa” i iz firme ukrao 14.000 KM. Đikanovićeva odbrana ima 15 dana prava žalbe na danas izrečenu presudu.

(Tuzlanski.ba)

Podijelite nas :