Naš današnji obrok nastaje za pola sata, donosimo recept za 4 osobe
SASTOJCI
500 g purećih prsa
100 g šampinjona
2 režnja bijelog luka
1/4 kašikice đumbira u prahu
3 mlada luka
1/2 kašikice tucane čili papričice
1 kašika sojinog umaka
100 ml kokošjeg temeljca
50 ml suhog bijelog vina
ulje
sol i biber
PRIPREMA
U tavi ugrijemo ulje, dodamo meso filea puretine narezano na trakice, ispržimo ga sa svih strana i stavimo na stranu.
U tavu, na masnoću od prženja, šampinjone narezane na ploške debljine pola centimetra, mladi luk narezan na trakice, tucanu ljutu čili papriku, te uz povremeno okretanje pržimo jednu minutu.
Zatim dodamo protisnuti bijeli luk i đumbir u prahu i čim bijeli luk zamiriše ulijemo bijelo vino, dodamo sojin umak, te uz stalno miješanje dodamo mješavinu povrtnog temeljca.
Kada se umak počne zgušnjavati, u tavu vratimo prženo meso, ostavimo da se sastojci dobro ugriju i poslužimo s rižom.
Prijatno!
(Bosna)