Koh od riže je klasično slatko jelo kojeg se neki s nostalgijom sjećaju. U vrijeme kada nastojimo kuhati ekonomično koh od riže je dobra ideja i kao dio glavnog obroka, ili kao ukusna večera.

Koh_od_rize_lepaisrecna_rs

Koločine dovoljne za pekač standardne veličine su:

150 g riže okruglog zrna
7,5 dl mlijeka
kašika putera
malo soli
korica pola limuna
4 jaja
6 kašika šećera
pakovanje vanilin šećera
2 velike kašike krušnih mrvica – toliko da pospemo po pekaču
Priprema

Rižu operemo i procijedimo
Mlijeko ulijemo u veći lonac, stavimo puter, koru od pola bio limuna i pustimo da provrije.
U vrelo mlijeko ubacimo rižu i pustimo da pomalo vrije oko 20 minuta. Tokom kuhanja povremeno promiješamo.
Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni.
Kuhanu rižu skupa sa posudom ohladimo u hladnoj vodi
Razdvojimo jaja. Žumanjce, 3 kašike šećera i vanillin šećer pjenasto umutimo. Naraslu kremu zajedno s mrvicama pomješamo u ohlađenu rižu.
Bjelanca umutimo u čvrsti snijeg i u njega dodamo preostale 3 kašike šećera. Sve skupa pomiješamo s rižom.
Pekač namažemo s uljem i protresemo s krušnim mrvicama. U to stavimo masu koju smo pripremili i lijepo je poravnamo.
Koh pečemo prvo 10 minuta na 200 stepeni, onda još 20 minuta na 170 stepeni.
Poslužimo ohlađeno, savjetuje portal
(Kuhinja)