Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, jedna je od prvih namirnica koje je čovjek jeo.
Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno i kvalitetno te može doživjeti 500 godina.
Kesten ima dvostruko više škroba nego krompir pa nije čudo da je još jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Evropi.
Poput oraha i badema, ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.
Sadrži minerale, vitamine B-grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora.
Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan.
U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto.
To je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga, kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se, inače, nalazi u zelenom lisnatom povrću.
Folna kiselina je potrebna za rast ćelija,, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.
Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline.
Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu snižavanju nivoa holesterola.
Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Osim toga, djeluje i protuupalno pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
Pripravci od kestena
Čaj od kestena ublažava simptome astme i kašlja.
Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litra vruće vode i pustite da odstoji.
Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.
Tinktura načinjena od dijelova ove biljke pokazala se vrlo djelotvornom protiv hemoroida. Općenito, kesten pozitivno utječe na vene.
Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.
Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 posto tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože).
Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih povreda kože.
Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.