Reklamni prostor
NajnovijePoljoprivreda

Vlasac i njegove zdravstvene prednosti

×

Vlasac i njegove zdravstvene prednosti

Share this article

Vlasac je viŔegodiŔnja je biljka koja raste u gustim busenima. Visine je od 35 do 55 cm. Stabljika je tanka, valjkasta, Ŕuplja, mekana i zelena, visine do 50 cm. Podzemni dio je lukovica stožastog ili izduženo jajolikog oblika, dužine od 2 do 3 cm i Ŕirine oko 1 cm. Listovi su zeleni, cjevasti i Ŕuplji, duljine oko 30 cm i Ŕirine od 2 do 6 mm.

Cvjetovi su skupljeni u glavice, tamnoružičaste ili blijedo ljubičaste boje, a postoje i sorte s bijelim cvjetovima. Svaki cvijet ima po Ŕest latica. Sitne, crne sjemenke smjeŔtene su u malim kapsulama.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

Mirisom podsjeća na mladi čeÅ”njak. Ukus je kao kod mladog luka, ali nježniji, pa ga rado koriste osobe kojima je ukus mladog luka preintenzivan. Sadrži fitoncide, aminokiseline, riboflavin, tiamin, gan, bakar, kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink, natrij, selen,
fosfor, beta karoten, kolin, te vitamine A, C, P, K i vitamine skupine B. Sumporne komponente odbijaju razne insekte, ali ne i pčele.

Zahvaljujući redovnoj konzumaciji jača se imunoloÅ”ki sistem pa je vlasac dobra prevencija protiv prehlade i gripe, poboljÅ”ava se metabolizam, sprječava ateroskleroza, zahvaljujući vitaminu K jača kosti i zubnu caklinu i poboljÅ”ava kožu, jača se reproduktivna sposobnost muÅ”karaca, normalizira poviÅ”en krvni tlak, pomaže izbaciti parazite iz organizma. Kolin čuva stanične ćelije i uz to pomaže pamćenju, tj. poboljÅ”ava aktivnost mozga, a usporava starenje. Pomaže i kvalitetnom snu i kontroli miÅ”ića te i drugim funkcijama nervnog sistema. Važno svojstvo je antitumorsko djelovanje. Prema nekim izvorima vlasac pročiŔćava krv.

Vlasac je visokonutritivna, a niskokalorična hrana. Za jelo se najčeŔće koriste stabljike koje se mogu koristiti svježe tako Å”to se nasjeckaju pa mogu biti dodatak, npr. na pizzi, ali i cvjetni pupovi koji su neÅ”to intenzivnijeg okusa po luku, a mogu se koristiti kao dodatak salatama. Same stabljike se pak koriste kao dio salata, kao dodatak mesu uključujući ribu, omletu ili kajgani ili jelima od krompira. Svježe stabljike mogu se čuvati u hladnjaku u papirnatim ručnicima ili u vazi s vodom. Mlijeko će promijeniti ukus ukoliko je stoka konzumirala vlasac.

(Agrosavjet.com)

Example 300250

Odgovori