Vlasac je viŔegodiŔnja je biljka koja raste u gustim busenima. Visine je od 35 do 55 cm. Stabljika je tanka, valjkasta, Ŕuplja, mekana i zelena, visine do 50 cm. Podzemni dio je lukovica stožastog ili izduženo jajolikog oblika, dužine od 2 do 3 cm i Ŕirine oko 1 cm. Listovi su zeleni, cjevasti i Ŕuplji, duljine oko 30 cm i Ŕirine od 2 do 6 mm.
Cvjetovi su skupljeni u glavice, tamnoružiÄaste ili blijedo ljubiÄaste boje, a postoje i sorte s bijelim cvjetovima. Svaki cvijet ima po Å”est latica. Sitne, crne sjemenke smjeÅ”tene su u malim kapsulama.
Mirisom podsjeÄa na mladi ÄeÅ”njak. Ukus je kao kod mladog luka, ali nježniji, pa ga rado koriste osobe kojima je ukus mladog luka preintenzivan. Sadrži fitoncide, aminokiseline, riboflavin, tiamin, gan, bakar, kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink, natrij, selen,
fosfor, beta karoten, kolin, te vitamine A, C, P, K i vitamine skupine B. Sumporne komponente odbijaju razne insekte, ali ne i pÄele.
ZahvaljujuÄi redovnoj konzumaciji jaÄa se imunoloÅ”ki sistem pa je vlasac dobra prevencija protiv prehlade i gripe, poboljÅ”ava se metabolizam, sprjeÄava ateroskleroza, zahvaljujuÄi vitaminu K jaÄa kosti i zubnu caklinu i poboljÅ”ava kožu, jaÄa se reproduktivna sposobnost muÅ”karaca, normalizira poviÅ”en krvni tlak, pomaže izbaciti parazite iz organizma. Kolin Äuva staniÄne Äelije i uz to pomaže pamÄenju, tj. poboljÅ”ava aktivnost mozga, a usporava starenje. Pomaže i kvalitetnom snu i kontroli miÅ”iÄa te i drugim funkcijama nervnog sistema. Važno svojstvo je antitumorsko djelovanje. Prema nekim izvorima vlasac proÄiÅ”Äava krv.
Vlasac je visokonutritivna, a niskokaloriÄna hrana. Za jelo se najÄeÅ”Äe koriste stabljike koje se mogu koristiti svježe tako Å”to se nasjeckaju pa mogu biti dodatak, npr. na pizzi, ali i cvjetni pupovi koji su neÅ”to intenzivnijeg okusa po luku, a mogu se koristiti kao dodatak salatama. Same stabljike se pak koriste kao dio salata, kao dodatak mesu ukljuÄujuÄi ribu, omletu ili kajgani ili jelima od krompira. Svježe stabljike mogu se Äuvati u hladnjaku u papirnatim ruÄnicima ili u vazi s vodom. Mlijeko Äe promijeniti ukus ukoliko je stoka konzumirala vlasac.
(Agrosavjet.com)