Vlada TK utvrdila Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji uključuje i povratnike u Zvorniku i Podrinju

Nakon završenog postupka javne rasprave na nacrt, Vlada Tuzlanskog kantona je danas utvrdila Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.

Između ostalog, primjena Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je trenutno na snazi, naročito imajući u vidu rast prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, nametnula je potrebu da se razmotre i redefiniranju uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, te je Vlada pokrenula proces izmjene tog zakonskog propisa.

Cilj izrade novog teksta zakona jeste da se omogući pravo na jednak pristup pravdi svima. Novim zakonom, imajući u vidu inflaciju i povećane troškove života, predviđeno je povećanje cenzusa za ostvarivanje prava sa 25 na 40 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno sa trenutnih 320 KM na 510 KM.

Također, uvedeno je i pravo na pružanje besplatne pravne pomoći povratnicima koji su imali status raseljene osobe na području Tuzlanskog kantona do njihovog povratka u prijeratno mjesto prebivališta. Naime, u posljednje vrijeme povratnici, pogotovo na području Podrinja, imaju znatne probleme kod ostvarivanja prije svega imovinskih prava, a tu su i druga prava čije će im se ostvarivanje pojednostaviti primjenom novog zakona.

Vlada TK je danas utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju. Razlog za donošenje ovih izmjena je usaglašavanje postojećeg zakona sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH, Zakona o šumama TK i Zakona o energijskoj efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Planirano je da se u prvoj fazi provede javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju i to u trajanju od 30 dana od dana kada Skupština utvrdi nacrt zakona, saopćeno je iz Vlade TK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *