Preporuka koje tri namirnice izbjegavati jer loše utiču na mozak

Mnogi će se složiti s ovom tvrdnjom: nema do starinskih recepata za torte.

Dragi su nam i moderni, razvesele nas nove ideje i sastojci, ali svaki pravi ljubitelj kolača reći će vam da bi se pored svih ovih savremenih slastica ipak najprije “mašio” za komad pravog, klasičnog kolača.

A to obično podrazumijeva kolač sa sastojcima kao što su orasi, maslac, slatko vrhnje, dobra domaća jaja – sve redom namirnice koje su u modernim receptima zamijenjene nekim čudnim, egzotičnim novotarijama.

Te su novotarije često puno zdraviji izbor, ali imaju jedan ozbiljan nedostatak: s njima je nemoguće postići one dobro poznate okuse i teksture koji nas podsjećaju na mamine i bakine kolače.

Ako se slažete s nama sigurni smo da će vam se svidjeti recept za tortu od oraha, klasičnu, starinsku i provjereno dobru slasticu, piše Slobodna Dalmacija.

Sastojci

Biskvit:

  • 200 g šećera
  • 150 g oraha
  • 100 g brašna
  • 6 jaja
  • 2 kašike prezle

Krema:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g oraha
  • 30 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 3 jaja

Dodatno:

  • malo mlijeka
  • nasjeckani orasi

Priprema:

Izmutite bjelance u čvrsti snijeg, pa mu uz miksanje dodajte šećer, a kad se smjesa ujednači dodajte žumance pa još miksajte i na kraju dodajte mljevene orahe, brašno i prezlu. Smjesu prebacite u kalup za torte pa pecite oko 45 minuta na 190 stepeni Celzija.

Ohlađeni biskvit prerežite na dvije kore.
Za kremu pristavite oko 120 ml mlijeka na laganu vatru, ostatatku mlijeka dodajte brašno i jaja pa ih dobro izmiješajte. Čim mlijeko dođe do vrenja, dodajte mu smjesu s jajima i brašnom pa kuhajte uz miješanje 30-ak sekundi ili malo duže, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, malo ohladite pa joj dodajte maslac izmiksan sa šećerom te mljevene orahe.

Kore pokapajte mlijekom, prvu premažite s oko 2/3 kreme pa je preklopite drugom i ostatkom kreme premažite tortu te je ukrasite nasjeckanim orasima.

To je to! Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *