“Kestenov med Cazinske krajine” zvaniÄno je registrovan u MeÄunarodnom sistemu oznaka u Lisabonu, a u Udruženju pÄelara “Kesten” istiÄu da se ovim priznanjem otvaraju nove prilike za izvoz i znaÄajniju prepoznatljivost cazinskog meda, buduÄi da se od sada nalazi u svjetskom registru brendiranih proizvoda.
Koliko je pÄelarstvo bitno u Cazinskoj krajini govori podatak da su se pÄelari na ovom podruÄju prvi put udružili joÅ” davne 1950. godine. U poÄetku su djelovali samo kao udruženje entuzijasta, da bi tokom 1982. godine osnovali zvaniÄno udruženje koje postoji i danas. Udruženje okuplja izmeÄu 120 i 150 Älanova te konstantno rade na edukaciji i na struÄnom usavrÅ”avanju svojih Älanova.
Odnedavno registrovan u Svjetskom institutu za intelektualno vlasniŔtvo (WIPO)
Cazinsko Udruženje “Kesten” je prije gotovo petnaest godina prvo pokrenulo proceduru za brendiranje kestenovog meda na nivou Bosne i Hercegovine, Å”to je, prije otprilike tri godine, bio preduslov za pokretanje procedure za upis u Registar MeÄunarodnog sistema oznaka u Lisabonu, institucije koja je sastavni dio Svjetskog instituta za intelektualno vlasniÅ”tvo (WIPO) u Ženevi. Nakon ogromnog uloženog truda i zalaganja “Kestenov med Cazinske krajine” od sada se nalazi u svjetskom registru brendiranih proizvoda.
Hazim HodžiÄ, predsjednik Udruženja pÄelara “Kesten” kaže da se ovim priznanjem otvaraju nove prilike za izvoz i znaÄajniju prepoznatljivost cazinskog meda.
“Mi pÄelari cazinskog Udruženja ‘Kesten’ zaista imamo razlog da budemo sretni i ponosni jer smo realizovali jedan zahtjevan projekt. Izdigli smo naÅ” brendirani kestenov med na joÅ” viÅ”i ā svjetski nivo. Sada se Kestenov med Cazinske krajine može naÄi na popisu proizvoda svjetskog nivoa. To je jedna velika Å”ansa nama pÄelarima da od brendiranja imamo dobre koristi, ako budemo složni, i da nastavimo proizvoditi kvalitetan med, da redovno vrÅ”imo analize, da su nam pÄele zdrave i da poÅ”tujemo dobru pÄelarsku i higijensku praksu i ljudi Äe to prepoznati”, kazao je HodžiÄ.
Vinjeta garantuje kvalitet i autentiÄnost meda
On je istakao da Äe brendirani “Kestenov med Cazinske krajine” ubuduÄe sadržavati vinjetu s imenom porijekla preko tegle i poklopca, Å”to je Ävrsta garancija da je med proizveden u Cazinskoj krajini u pÄelinjacima koji su pod stalnom veterinarskom kontrolom, da je laboratorijski ispitan i da zadovoljava stroge uslove Pravilnika o kvalitetu meda.
“Iza Kestenovog meda Cazinske krajine koji ima vinjetu stoje laboratorijske analize, zdrave pÄele i potpuna kontrola proizvodnje prije pakovanja, tako da su kupci koji kupe med s tom oznakom potpuno sigurni da dobijaju kvalitetan proizvod”, napomenuo je HodžiÄ.
Josip Meržo, direktor Instituta za intelektualno vlasniÅ”tvo BiH, istakao je da cazinski pÄelari trebaju biti ponosni na uspjeh koji su postigli.
“Svi oni koji su doprinijeli ovom uspjehu trebaju biti ponosni, a Å”to je najvažnije ovo pokazuje da je moguÄe pametnim i organizovanim radom doÄi do velikog postignuÄa. U ovom momentu u BiH, kada je rijeÄ o medu, samo cazinski med od kestena i hercegovaÄki med su registrovani na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasniÅ”tvo. To je iznimno znaÄajno, jer ta Äinjenica pomaže da se taj proizvod prepozna i koristi kao proizvod koji je proÅ”ao velike kontrole i analize i da njegov kvalitet i porijeklo garantuju proizvoÄaÄima, a pogotovo potroÅ”aÄima, da imaju vrhunski i kvalitetan proizvod”, istakao je Meržo.
Med sadrži od 96 do 98 posto polenovih zrnaca kestena
PodrÅ”ku cazinskim pÄelarima tokom svih proteklih godina davala je Gradska uprava, a gradonaÄelnik Nermin OgreÅ”eviÄ je napomenuo da je brendiranje cazinskog meda uspjeh Äitavog grada.
“Ovo je zaista znaÄajan trenutak i veliki iskorak, jer je naÅ” med sada brendiran i registrovan na svjetskom nivou kod mjerodavne meÄunarodne organizacije. To je veliki uspjeh za sam Cazin, rekao bih Äak i Äitavu državu, jer ovakvi primjeri nisu tako Äesti. Zasigurno da su prednosti velike, jer Äe proizvod biti zaÅ”tiÄen, kao i njegov kvalitet. S druge strane, svi mi kao potroÅ”aÄi Äemo imati garanciju da troÅ”imo dobar i kvalitetan proizvod”, kazao je OgreÅ”eviÄ.
Iz Udruženja pÄelara “Kesten” istakli su i znaÄajan podatak: da bi se med deklarisao kao kestenov, potrebno je da sadrži minimalno 85 posto polenovih zrnaca kestena. Rezultati analiza za cazinski med pokazuju da on sadrži od 96 do 98 posto polenovih zrnaca kestena, Å”to je izvanredna ÄistoÄa i uniflornost meda od kestena iz Cazinske krajine.
(Klix.ba)