Jabuka, kraljica ne samo zimskog voća, već i svih godišnjih doba, ukusna je i ljekovita namirnica.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu.

Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.

Ljekovita svojstva jabuke

Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20 posto dnevne preporučene količine vlakana.

Vlakna iz jabuke smanjuju štetan holesterol i sprečavaju nastanak srčanih oboljenja.

Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.

Snabdijeva organizam energijom, sprečava umor i bistri um.

Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta.

Međutim, ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

Mršavite uz pomoć jabuke

U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje.

To nije čudo, jer jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal, uz bogatstvo hranjivih sastojaka – vitamina, minerala i vlakana!

Jabuka sadrži pektin – vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, stoga će vam se, kada pojedete jabuku, javiti osjećaj sitosti.

Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci, pospješuje metabolizam te sprečava taloženje masti u jetri.

Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma.

Jedna jabuka sadrži do 90 posto vode, stoga odlično gasi žeđ i osvježava.

Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem.

Pospješuje prijenos impulsa u nervnim ćelijama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca.

Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno smanjuju mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti.

Ako imate probavnih tegoba, popijte sok od jabuke, jer vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu.

Ostale dobrobiti jabuke

Polaganim grickanjem i žvakanjem jabuke jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90 posto bakterija koje uzrokuju karijes.

Kiselina koja se nalazi u jabukama, može pridonijeti otapanju zubnog kamenca.

U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao „hormon sreće“.

Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje!

Jedite jabuku s korom, jer ona ima šest puta više vitamina nego plod.

Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane.

Ursolična kiselina u kori jabuke kontrolira nivo holesterola i šećera u krvi te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

Svaki dan pojedite jednu jabuku i time spriječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *