Entoni Burdein je bio rock ‘n’ roll zvijezda u kulinarskom svijetu. Napravio je svoje ime u bijelom paklu kuhinja New Yorka, a bio je poznat po svom džentlmenskom stilu i ljubavi prema francuskoj kuhinji. Tokom kasnih 2000-tih godina, krenuo je na put oko svijeta, kako bi našao savršeno jelo.

Ali možda njegova ideja savršenstva nije bila ista kao kod većine ljudi. Nije bio zainteresovan jesti u otmjenim restoranima okružen debelim bogatim ljudima koji su se najedali kavijarom. Vjerovao je da najbolja hrana ima dušu i karakter; i da je to dolazilo od običnih ljudi.

Njegova putovanja su ga inspirisala da napiše nekoliko knjiga u njegovoj savršenoj kolekciji naslova, počevši od Kuvareve Turneje: Globalna Avantura u Ekstremnim Kuhinjama iz 2001, koja je postala osnov za njegovu uspješnu TV seriju: Nepoznati Delovi (Parts Unknown).

Ali, da je li on pronašao taj savršen obrok na svojim putovanjima? Koja je mesta istraživao? Evo nekoliko najzanimljivijih.

Kuba

Tema ove epizode je promjena. Burdejn posjećuje Kubu, tačno na njenom obodu: u momentu kada ostrvo prolazi kroz veliku tranziciju nakon što su oslabile restrikcije za turiste iz USA po treći put u poslednjih 50 godina.

Emisija snima Kubu kroz oči kuhara, koji to vidi kao mjesto zaleđeno u vremenu, mjesto mambo izvođača i živih boja, ali ono koje će izgledati vrlo drugačije za nekoliko godina.

Promjena se odražava i na hranu. Pored tradicionalnog jela comida criolla po kojoj je ostrvo poznato, pojavljuju se i nova mjesta – čak i sushi restoran, na Burdejnovo čuđenje. Da li će ovo pomoći uništiti dio naslijeđa Kube ili će signalizirati eru nove raznovrsne hrane koja će se razvijati uporedo s novim izgledom nacije? Vrijeme će pokazati.

Hanoj 

Uronite u ovu epizodu zujanja skutera, lajanja pasa i bljeskavih gradskih svjetala, jer ovo je najbliže što ćete stići do Vijetnama bez da ste tamo zapravo otišli.

Dve stvari koje je Burdejn obožavao oko ovog grada su prikazane u ovoj nevjerojatnoj epizodi. Prva je krstarenje gradom pomoću skutera – zajedno sa “rekom ljudi” kako ih Entoni naziva, i na drugom mestu, hrana, naravno. Ukusne nudle, uglavnom sa flašom hladnog piva.

Vidimo ga kako sjeda i jede nacionalno jelo, sa nikim drugim do 44-tim predsjednikom Sjedinjenih  Američkih država – Barakom Obamom. Dva giganta, političkog i kulinarskog svijeta su seli zajedno u jeftinom Vijetnamskom restoranu – a posebno je fascinatna njihova konverzacija. Njih dvojica pričaju o pivu, muzici i naravno hrani.

Da li je to bilo savršeno jelo? Verovatno ne. Ali je bilo vrlo blizu savršenoj konverzaciji za stolom. I to je ono što je zapravo esencija ove TV emisije.

Las Vegas

Ne bi mnogo ljudi pomislili sa je Grad Greha mesto za ljubitelje hrane, ali Burdejn je uspeo da pronađe neke veoma interesantne lokalne specijalitete na njegovom noćnom putovanju kroz ovaj grad.

Daleko od svetlucavih kazina i grupa turista koji pokušavaju da pobede slot aparate, Burdejn se nalazi sa prijateljem u Restoranu É. U restoranu pričaju o čudima i izazovima Las Vegasa, vremenu kada su poznati pevači promenili Las Vegas i naravno gledaju u meni koji im je na stolu. Među najzanimljivijim jelima su jaja sa tartufima, koje su jedno od najpoznatijih jela šefa Hoze Andresa.

Iako to možda nije bilo najbolje jelo koje je Burdejn jeo na svojim putovanjima, jasno je bilo da je bio oduševljen kreacijom istog. Turisti koji po prvi put dođu u Las Vegas bi svakako morali da probaju ovo jelo.

Iran

Slobodno možemo reći da velika većina zapadnog svijeta nema mnogo znanja o Iranu. Na primjer, kako je živjeti tamo i kako se njihova kultura razlikuje od zapadnjačke.

Burdejn pokušava da edukuje svoju publiku o državi kroz prizmu socijalnog života, politike i hrane, i slobodno možemo reći da maestralno uspjeva u tome. Epizoda se bavi kompliciranim temama, kao što su sloboda govora, o kojima priča sa dva novinara, koji su nažalost odmah nakon snimanja emisije bili uhapšeni. Na sreću, oboje su nakon toga pušteni, ali situacija dovoljno pokazuje koliko je sloboda krhka u zemljama Bliskog Istoka.

Sa druge strane, Burdejn podvlači divno gostoprimstvo koje je doživeo kao turista; da su ga obični ljudi pozdravljali i da je probao ukusnu Persijsku hranu.

‘’Nije zapad, nije istok, nego negde u sredini’’ je rečenica koja opisuje ovu državu i njenu unikatnu hranu. Perfektno jelo? Verovatno ne, ali svakako jedno od unikatnijih.

Lyon

E sad, Entoni Burdejn je bio kul lik, poznat po svojim sunčanim naočarima i kožnim jaknama. Ali čak i on je bio nevjerojatno uzbuđen kada je došao u restoran Maison Troisgros.

Jelo je zapravo bila mini turneja Galske istorije kuvanja, koja je zapravo bila Burdejnova specijalnost kao kuvara, zahvaljujući njegovom Francuskom nasleđu. Jelo za jelom koje su mu servirana bila su fantastična. Izazov je gledati ovu epizodu bez da vam stomak ne krči, i da se ne smejete na to kako Entoni doživljava katarzu svaki put kada proba sledeće jelo.

Vrhunac francuskog kuhanja? Da. Predivno okruženje? Da. Najbolji obrok ikad? Sasvim moguće. Ali Burdejn nikada nije potvrdio da je li pronašao savršeno jelo ili ne, samo ga je sjajno tražio.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *