O zdravstvenim srčanim problemima današnjice pročitajte u ovom tekstu našeg Zvorničana dr.Elmira Jahića. Tekst prenosimo u cijelosti.

Doc. dr. Elmir Jahić za Faktor: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti
Zvornicanin dr.Elmir Jahić

Jahić: Treperenje komora uzrok je naprasne smrti kod 80 posto slučajeva Ovako izgleda kardioverter defibrilator Kardioverter defibrilator uspostavlja normalnu akciju srca

To je prirodna smrt, uzrokovana bolešću srca, kad u roku od sat, od početka simptoma, osoba gubi svijest, a cirkulacija se zaustavlja.

Treperenje komora (fibrilacija ventrikula) je aritmija koja je uzrok naprasne smrti kod oko 80 posto slučajeva. U komorskom treperenju mehanička aktivnost srca prestaje, a nakon osam do 10 sekundi, osoba gubi svijest, a smrt nastaje za tri do pet minuta zbog oštećenja mozga.

Doc. dr. Elmir Jahić: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti

Kod više od 80 posto bolesnika, koji umiru iznenada, uzrok je koronarna bolest srca (akutni infarkt, nestabilna angina pectoris). Ostali razlozi su: slabost srčanog mišića, oboljenje zalistaka, plućna embolija, poremećaj sastava krvi i antiaritmički lijekovi.

Faktori koji neposredno to uzrokuju su akutni fizički napor i emocionalni stres.

Najefikasnija mjera u liječenju treperenja komora i sprečavanju smrti je primjena elektrošoka u roku od nekoliko minuta od gubitka svijesti. Međutim, ovu mjeru je, uglavnom moguće izvesti samo u bolničkim ili ambulantnim uvjetima.
Temeljni problem je što se aritmije javljaju iznenada tako da najveći broj pacijenata umre prije nego što ga dovezu u medicinsku ustanovu.

Zbog toga, kao najrealnija i najefikasnija opcija ostaje ugradnja implantabilnog kardioverter-defibrilatora (ICD), uređaja koji je u stanju, nakon detekcije opasne aritmije, automatski primijeniti intrakardijalni DC-šok i uspostaviti normalnu akciju srca.
Implantacijom ICD-a, što je puno puta dokazano, značajno se smanjuje pojava iznenadne srčane smrti.

Doc. dr. Elmir Jahić: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti

Uređaj prevenira maligne aritmije kod pacijenata koji su preživjeli srčani zastoj ili imaju dokumentirane nestabilne komorske aritmije na EKG-u (tzv. sekundarna prevencija srčane smrti), ali i kod onih koji imaju povišen rizik za iznenadnu srčanu smrt (primarna prevencija), kao što je infarkt srca.

Zastoj srca, izazvan fibrilacijom komora, teško se može „izliječiti“, a jedino efikasno terapijsko sredstvo je kardioverter defibrillator. Zato se osobe koje spadaju u rizičnu grupu te oni koji imaju indikacije za implantaciju uređaja, ne trebaju dvoumiti, nego se odmah podvrgnuti ugradnji uređaja.

 

 

 

Autor: Doc. dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla

(FAKTOR.BA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *