Cijena hrane u restoranima za sada se nije mijenjala, ali sa problemima u poslovanju, pored ugostiteljskih objekata, svadbenih salona i noćnih klubova, suočavaju se i diskonti pića.
Iako je ljetna sezona prošla bez turista, ugostiteljski objekti u Republici Srpskoj uspjeli su opstati, ali uvjereni su da će u decembru većina njih, između 70 i 80 posto, biti zatvorena, što će bez posla ostaviti od 7.000 do 9.000 radnika.
Razlog tome su epidemiološke mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje je nemoguće ispoštovati i opstati.
Izjavio je ovo za banjalučku “Buku” Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva „Horeca RS“.
„Kafić od 50 kvadratnih metara može imati samo pet stolova i zamislite da uđe pet gostiju i svako sjedne za po jedan sto. Nemoguće je opstati s ovim epidemiološkim mjerama pa su ugostitelji ovih dana bili primorani i povećati cijene. Riječ je o zaista minimalnom povećanju od 30 do 50 feninga tako da, ako je kafa bila 1,5 KM, sada je 2 KM, čaj je bio 1,5 KM, sada je 2 KM. Nema tu nikakvog profita, da budemo načisto, to je poduzeto da se zadrže barem ovi preostali radnici na tim svojim minimalnim platama. Znači, ne pričamo o zaradi, toga nema, pričamo o preživljavanju“, ističe Tatić.
Nadalje dodaje da je, pored otpuštanja dijela radnika u proteklim mjesecima, sasvim logično očekivati da će sa zatvaranjem bašti lokala doći do novih otpuštanja: „Sa zatvaranjem bašti kafića i smanjenjem kapaciteta u samim lokalima, logična je pretpostavka da će doći i do smanjenja broja zaposlenih radnika.“
Cijena hrane u restoranima za sada se nije mijenjala, ali sa problemima u poslovanju, pored ugostiteljskih objekata, svadbenih salona i noćnih klubova, suočavaju se i diskonti pića. Iz razgovora koje je Tatić vodio s vlasnicima diskonta, saznao je da su i oni morali otpustiti dio radnika, jer je dobar dio njihovog prometa oslonjen i na noćne klubove i svadbene salone koji od marta ne rade.
„Na području Republike Srpske ima oko 50 klubova i četrdesetak svadbenih salona. Svi ti ljudi ne rade već mjesecima, a Poreska uprava je uputila poziv da se izmire sve dospjele obaveze, a ljudi uopšte ne rade. Jedan totalni apsurd“, ističe Tatić, najavljujući i novi sastanak sa predstavnicima vlasti i institucija, koji je planiran za sredinu naredne sedmice.
„Još jednom ćemo prezentovati naše probleme. Činjenica je da smo pred zatvaranjem i, ako ne popuste mjere, između 70 i 80 posto lokala će se zatvoriti. Navest ću samo primjer hotela ‘Bosna’, koji ima 140 soba, njima treba 50 posto popunjenosti da budu na nuli, a granice su zatvorene, gostiju nema. Nadalje, prije pandemije, ovaj hotel je imao zaposleno 140 radnika, trenutno 70, a sada su i oni upitni. Naša branša trenutno zapošljava 14.000 radnika, oni hrane isto toliko porodica i, ako se ta brojka samo prepolovi na 7.000 radnika, a posla u državi nema, granice su zatvorene, pa ljudi ne mogu otići vani zaraditi, onda je lako pretpostaviti šta nas čeka, potpuni kolaps. To nadležne institucije moraju znati i pronaći rješenje“, uvjeren je Tatić.