Postoje namirnice koje su upravo dobre za funkcionisanje rada mozga, probavu, a time i crijevnu floru.
Evo koju hranu jedu i kardiolozi:
MESO
Kardiolog koji savjetuje meso? To se ne viđa često jer znamo kako ishrana koja se bazira za voću i povrću se povezuje sa zdravljem srca. Zanimljivo je kako je Američka unija za srce objavila kako osobe koje prate plan ishrane bogat voćem i povrćem imaju bolje zdravlje srca za čak 16 odsto.
Dejvis navodi kako je meso važan dio zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje u sebi sadrži vitamine, gvožđe, cink, magnezijum, selen, vitamine…
Ako ne možete da jedete iznutrice, on savjetuje da jedete meso s kožom i kostima te dodaje kako je moderan čovjek zaboravio da su se nekada jeli i jezik i srce, jetra i ostali dijelovi životinje, pa danas primećuje da se kupuje meso bez kože i kostiju, a prilikom toga zaboravljaju koliko se nutrijenata nalazi u njima, poput kolagena i hijaluronske kiseline. Prema riječima ovog lekara tako ustvari bacamo sve što je dobro za srce i probavu.
“Spremite masnoće, kožu i kosti i od njih napravite supu”, savjetuje.
MAHUNARKE
One su pune vlakana koji će smanjiti nivo lošeg holesterola i tako podržavati zdravlje srca.
Iako su vlakna dodata gotovo svakom proizvodu koji možete kupiti u marketu, najbolji način za nadoknađivanje ovog nutrijenta je konzumiranje hrane prirodno bogate vlaknima.
Za ženske osobe ispod 50 godina preporučuje se 25 grama vlakana dnevno, a za one iznad 50 godina starosti, oko 21 gram. Vlaknima obiluju voće, povrće, žitarice, hljeb i testenine, smeđa riža i mahunarke.
ESENCIJALNA ULJA
Nauka nema puno podataka o korišćenju esencijalnih ulja, ali u mnogim se kulturama ona koriste radi zaštite zdravlja. Dejvis kaže kako su dobra za probavu, a postoje i male studije koje su naglasile kako bi mogla biti jako korisna kod onih koji imaju neredovnu probavu.
To su ulje peperminta, koji će umiriti smetnje i ulje narandže koje se pokazalo dobrim za zdravlje želuca i crijeva.
Svakako prije upotrebe morate dobro proučiti kako se i u kojim situacijama koriste te postoje li ograničenja. Ona se ne bi trebala koristiti samostalno već se razrede u vodi jer mogu biti i gorka i kisela. Postoji i puno vrsta ulja koje ne smijete konzumirati, pa se prije korišćenja informišite tako što ćete se konsultovati sa nekim ko zna namjenu i sastav esencijalnih ulja.
(b92)