Reklamni prostor
NajnovijePoljoprivreda

Izbor lokacije za uzgoj luka

×

Izbor lokacije za uzgoj luka

Share this article
Izbor lokacije za uzgoj luka
FOTO: Ilustracija

Sjemenke luka bogate su uljima pa zbog toga sporo bubre te se produžuje proces klijanja. Minimalna temperatura za klijanje je 2°C ali usprkos tome većina klijavih sjemenki niknut će na temperaturama između 13 – 28°C. Ako u vrijeme nicanja i početnog rasta nastupe temperature niže od -2°C i potraju duže od 2 dana, mladi nasad će stradati.

Najpovoljnije temperature za vegetativni rast su od 6 – 20°C dok se na onima nižim od 6 i viÅ”im od 27°C rast zaustavlja.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

Korijen je najosjetljiviji na niske temperature ali i posjeduje sposobnost regeneriranje.
Veličina lukovica ovisi o broju i veličini listova dok prinos ovisi i o sklopu biljaka (broj biljaka po jedinici povrÅ”ine) pa je tako uz veći broj biljaka po jedinici povrÅ”ine lukovica manja ali se prinos povećava.

Na razvoj lukovice utječe i dužina dana pa su kao rezultat prilagodbe za uzgoj na različitim geografskim dužinama selekcionirani kultivari dugog, srednjeg i kratkog dana. Sva dobro strukturirana tla s povoljnim kapacitetom za zrak i vodu te plodna tla bogata humusom povoljna su za uzgoj luka ali preferira lakŔa tla kao Ŕto su pjeskovite ilovače ili ilovaste pjeskulje.

Luk je osjetljiv na alkalnu reakciju tla Å”to znači na pH tla veći od 7, dok je optimalni pH između 6 – 7. Reakcija tla mjeri se pH – metrom, koji nam ukazuje točan pH tla.

Sva dobro strukturirana tla s povoljnim kapacitetom za zrak i vodu te plodna tla bogata humusom povoljna su za uzgoj luka ali preferira lakŔa tla kao Ŕto su pjeskovite ilovače ili ilovaste pjeskulje.

Luk je osjetljiv na alkalnu reakciju tla Å”to znači na pH tla veći od 7, dok je optimalni pH između 6-7. Reakcija tla mjeri se pH-metrom, koji nam ukazuje točan pH tla.

Luk te ostale kulture iz porodice Liliaceae ne smiju se uzgajati na istoj povrŔini do 5 godina zbog brojnih zajedničkih bolesti i Ŕtetnika. Dobre predkulture luku su ; pŔenica, ječam, uljana repica i djeteline za ljetnu sjetvu ili jesensku sadnju ili pak krumpir i grah za proljetnu sadnju. Kao predkulturu treba izbjegavati zob i raž jer ih napada isti Ŕtetnik. Udaljenost druge parcele luka treba biti najmanje 300 m radi sprečavanja prenoŔenja bolesti.

Izvor: agroportal.hr

Example 300250

Odgovori