Jagode su voće u čijim ukusima većina nas uživa, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočene u šlag ili čokoladu. S obzirom na to da je njihova sezona počela, svakako biste ih trebali što češće jesti, posebno zbog svih blagodati koje imaju na naše zdravlje.

 Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizamm
Jogda iz Jošanice kod Zvornika

Novinari portala Zvornicki.ba ovih dana prolazili su pored tri jagodnjaka na tri različita dijela teritorije Zvornika. Svima sladokuscima i ljubiteljima ove poslastice preporučujemo da posjete jagodnjake i sebi priskrbe svježu jagodu uzgojenu u Zvorniku.

Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizamm
Poljoprivredno gazdinstvo Kostijerevac
Prvo smo posjetili poljoprivredno gazdinstvo Kostijerevac koje se nalazi u Jošanici nedaleko od kamenoloma. Na svega tri stotine kvadrata pod plastenikom, poljoprivredno gazdinstvo Kostijerevac, ove će godine imati prinos od skoro pola tone jagode.

Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizamm
Jošanica

Prema riječima Ramiza Kostijervca, nosioca gazdinstva, planira se proširenje zasada u zatvorenom sistemu zbog boljih prinosa i dospijeća plodova u vrijeme predsezone kada su cijene skoro duplo veće. Kostijerevac se nada da će što prije dostići površinu od jednog dunuma u zatvorenom.

Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizam
Najmlađi berači iz porodice Hajdarević

U naselju Hajdarevići kod Đulića naišli smo na jagodnjak Mirze Hajdarevića koji je sa svojom porodicom zasadio 6000 sadnica sorte kleri, istu sortu kao i Kostijerevac. Hajdarević je međutim oformio poluzatvoreni sistem. Uz pomoć pruteva od lijeske i najlona, napravio je poluzatvorene minitunele koji biljku štite od mraza i hladnoća, a ubrzava proces zrenja jer najlon nije do zemlje što ostavlja dobru ventilaciju. Pa je tako prva berba već bila od nekih 50 kilograma, jagode koje su plasirane na tržište Zvornika. Hajdarević se nada lijepom vremenu i dobroj cijeni.Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizam
Jagoda kleri iz Hajdarevića

Jagodnjake smo vidjeli u Grbavcima i Križevićima. Ovi uzgajivači gaje industrijsku sortu jagode sengu senganu koja je puno slađa od svih drugih, ali i manje otporna na dugo stojanje u izlogu, bez obzira na sve ova sorta ima svoje kupce jer je izuzetno slatka i mirisna, pa onaj ko jednom proba uvijek iznova traži i nove količine, prema riječima uzgajivača.

Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizam
Jagodnjak Križevići – Senga sengana

Narednih dana najavljeno je lijepo i toplo vrijeme što će doprinijeti početku pune sezone berbe jagode. Toplo vam preporucujemo da posjetite neki od jagodnjaka koji vam je u blizini. Mi smo već četiri obišli i nahranili dušu i nepca. Pored lijepog okusa evo zašto još treba da jedete jagodu.

Ovaj tekst je napisan prošle godine u ovo vrijeme, i ove godine sve je isto, samo su jagode još kvaltietnije na jagodnjacima koje smo opisali.

1) POMAŽU VAM DA MRŠAVITE

Ako želite da doterate liniju pre odlasak na plažu, jagode vam mogu pomoći u tome. Ovo voće sadrži sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorijevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.

2) UBLAŽAVAJU BOL

Dokazano je da jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Istraživanja su pokazala da jagode smanjuju markere upale, a preporuka je ih konzumirate tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od upala.

3) IMAJU ANTIKANCEROGENA I ANTIALERGENO DEJSTVO

Dokazano je da jagode imaju antikancerogeno dejstvo. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama sa alergijama, postoje ljudi koji su alergični baš na njih.
Jedite jagodu i ujedno liječite i jačajte organizam
4) POMAŽU U BORBI SA ŠEĆEROM

Iako su postojale određene nedoumice da osobe sa povišenim šećerom smiju da jedu jagode ili ne, nedavna studija pokazala je da jagode zapravo regulišu nivo šećera u krvi, čak 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi.
5) USPORAVAJU STARENJE

Jagode su izuzetno bogate antioksidanatima. Toliko da se nalaze na četvrtom mjestu po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Oni su važni za naš organizam jer štite tijelo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti, već ubrzavaju i starenje kože.

Ako vam svi ovi razlozi nisu bili dovoljni, za kraj da još jednom napomenemo i da su jako su ukusne. Postoji li bolji razlog od toga?

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *