Jesenska sjetva povrća: Odabir, priprema i briga o biljkama

Jesen je odlično vrijeme za sadnju/sjetvu određenih vrsta povrća koje dobro rastu u hladnijim uslovima. Evo nekoliko povrća koje možete saditi u jesen i kako to možete uraditi:

  1. Kupusnjače (kupus, kelj, brokoli, karfiol):
    • Sjeme možete posijejati unutar kuće ili staklenika 6-8 nedelja prije prvog očekivanog mraza.
    • Posadite ih napolju kada biljke dostignu visinu od oko 15 cm.
    • Ove biljke vole bogato zemljište i redovno zalivanje.
  2. Mrkva:
    • Možete sijati mrkve direktno u bašti u jesen.
    • Pazite da tlo bude mekano i dobro drenirano.
    • Održavajte vlažnost tla kako biste omogućili da mrkve ravnomjerno rastu.
  3. Spanać i zelena salata:
    • Spanać i zelenu salatu možete sijati direktno u bašti u septembru ili oktobru.
    • Održavajte vlažnost tla i zaštitite ih od hladnih vjetrova.
  4. Luk i bijeli luk:
    • Jesen je odlično vrijeme za sadnju luka i bijelog luka.
    • Luk se može saditi iz sjemena ili rasadnika, dok se bijeli luk obično sadi iz češnja.
    • Luk i bijeli luk preferiraju dobro drenirano tlo.
  5. Rotkvice:
    • Rotkvice su brza kultura i mogu sijati direktno u bašti u jesen.
    • Održavajte vlažnost tla i izbegavajte preterano gnojenje.
  6. Cvekla:
    • Cveklu možete sijati direktno u bašti u septembru ili oktobru.
    • Ova biljka voli duboko rastresito tlo i redovno zalivanje.
  7. Bosiljak i peršun:
    • Biljke kao što su bosiljak i peršun možete prenijeti u saksije i unijeti u kuću prije nego što temperature padnu ispod nule.
  8. Celer:
    • Celer se može sijati ili saditi iz rasadnika u jesen.
    • Tlo bi trebalo biti bogato kompostom i dobro zalivano.
  9. Špargla:
    • Špargla se sadi u jesen.
    • Trebaće nekoliko godina da se razvije prinosna špargla, pa budite strpljivi.
  10. Svježi začini:
    • Začinsko bilje poput majčine dušice, origana i ruzmarina može se sijati ili presađivati u saksije za unutrašnji uzgoj tokom jeseni.

Prilikom sadnje ili sijanja, pridržavajte se uputstava na pakovanju sjemena ili pratite savjete lokalnih stručnjaka za baštovanstvo jer uslovi mogu varirati u zavisnosti od regiona i klime. Održavajte redovno zalivanje i pažljivo pravite planove zaštite od štetočina kako biste maksimizirali uspijeh sovog jesenskog povrća.

(agrosavjet.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *