Monika Amsterdam, direktorica na Odeljenju nutricionizma na Medicinskom centru u Nju Džerziju, predlaže da se opredjelite za pečeno povrće poput mrkve, crnog luka, cvekle, tikve, slatkog krompira, repe: „To su prirodno slatke i vrlo zadovoljavajuće namirnice, koje hrane naše organe i pokreću um“.

Ejmi Valpon, nutricionistkinja sa Menhetna i autorka knjige Eating Clean: The 21-Day Plan to Detox, Fight Inflammation, and Reset Your Body ističe da u kaše, žitarice, jogurt ili šolju toplog bademovog mlijeka, tokom hladnih dana, treba dodavati cimet, muškatne oraščiće i druge začine: „Također, unosite svjež ruzmarin. Ova biljka učiniće čuda za vaše nepce. Kada pečete povrće ili životinjske proizvode, dovoljno je dodate svjež sok od limuna, maslinovo ulje i ruzmarin“.

Zima je izvor stresa za tijelo, navodi Amsterdamova, pa je važno da održavate stabilnu tjelesnu temperaturu. Obezbjedite svom organizmu zdrave supe i jela s mnogo zelenog lisnatog povrća i luka. U ishranu dodajte i ljute papričice, đumbir i biljne čajeve.

Kad pečete ili kuhate krompir ili đuveč, izbjegavajte nepotrebne sastojke sa visokom koncentracijom masnoće i bijelo brašno. „Koristite kokosovo ulje u vašim receptima za ukusne obroke“, kaže Valponova, dodajući da koristite bademovo brašno umesto bijelog, koje povećava masu.

Potrudite se da obrok unesete pola sata ili sat vremena prije izlaska iz kuće. Prije svega, konzumirajte hranu bogatu proteinima i dobrim mastima.

Potrudite se da u torbici ili automobilu uvijek imate pakovanje orašastih plodova, koji će vas zasititi, prenosi portal Akos.ba

Ukoliko ste iz Zvornika ili okoline mi vam savjetujemo da posjetite trgovinu Elit Nutriotin koja se nalazi u Zvorniku preko puta zvorničke pijace i započnete zdraviju ishranu uz korisne savjete i certificirane proizvode.

Kako da izbjegnete „zimske“ kilograme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *