Pve slatke i mekane bobice privlače pažnju na pijacama, u baštama i trgovinama. Neki ih jedu direktno s grma, drugi ih koriste u poslasticama, ali mnogi se u nekom trenutku zapitaju isto: da li maline treba prati prije jela?
Na prvi pogled, odgovor djeluje jednostavno, ali stvari ipak nisu tako jasne. Način na koji rukujemo malinama zavisi od više faktora – da li su iz domaće bašte ili iz prodavnice, da li ih jedemo odmah ili ćemo ih čuvati, kao i od njihove čistoće.
Da li treba prati maline prije jela?
Najbolji ukus maline imaju kad se jedu odmah nakon branja – direktno s grma. Tada su najsočnije i najmirisnije. U baštama ih mnogi smatraju “prirodno čistim”, ali to nije u potpunosti tačno. Iako obično nisu tretirane hemikalijama,mogu sadržavati sitne insekte, larve, prašinu ili polen.Ukoliko su maline kupljene na pijaci, u marketu ili u plastičnoj ambalaži, pranje je neophodno. Te bobice su prošle kroz mnoge ruke, njihovo porijeklo nije uvijek poznato, a moguće je da su došle u kontakt s prašinom, bakterijama pa čak i pesticidima.
Kako pravilno oprati i sačuvati maline?
Maline su veoma nježne i lako se oštete – naročito u kontaktu s vodom. Mnogi prave grešku i ispiraju ih pod jakim mlazom, kao da peru krompir. Rezultat? Bobice postaju bez ukusa, gube teksturu i brzo propadaju.
Pravilno pranje izgleda ovako:
Uronite ih u posudu s hladnom vodom na nekoliko sekundi,
Nježno promiješajte rukom,
Izvadite ih pomoću cjediljke,
Prebacite na papirni ubrus i ostavite da se osuše na vazduhu.
Maline su najukusnije kada se pojedu isti dan. Ako ih ipak morate sačuvati:
Ne perite ih prije stavljanja u frižider, jer vlaga ubrzava truljenje,
Rasporedite ih u jedan sloj na papirni ubrus u plitkoj posudi,
Čuvajte ih u frižideru najviše 1–2 dana,
Izvadite ih iz frižidera pola sata prije serviranja kako bi došle na sobnu temperaturu.
Ako želite da ih sačuvate duže, najbolja opcija je zamrzavanje. Operite i osušite bobice, poređajte ih na pladanj tako da se ne dodiruju i stavite u zamrzivač. Kad se zalede, prebacite ih u kesu ili kutiju. Tako mogu da traju i do godinu dana, i dalje odlične za deserte, smutije ili prelive.