Kako se pravilno pere grožđe da bi pesticidi nestali?
Stručnjaci upozoravaju da je grožđe vjerovatno najteže voće za pranje i uklanjanje bakterija i pesticida. Zato je veoma važno da znate kako se pravilno pere i čuva grožđe.
Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) grožđe je, uz jagode, špinat i kelj, biljka za koju se koristi najviše pesticida.
Takođe, stručnjaci napominju da je ekstremno važno pravilno pranje grožđa prije konzumacije, jer na plodovima ovog voća mogu da se pronađu bakterije kao što su salmonela, listerija i ešerihija koli.
Prvo pravilo je da nikako ne jedete grožđe prije pranja. Drugo, operite samo onu količinu koju ćete odmah pojesti, jer pranje povećava vlažnost ploda i ubrzava kvarenje.
Treće, nije dovoljno samo da grožđe operete vodom iz slavine.
Četvrto, savetuje se da potopite grožđe u posudu sa vodom i dodate dvije kašike sode bikarbone ili alkoholnog ili jabukovog sirćeta.
Ostavite tako najmanje deset minuta, a nakon toga grožđe temeljno isperite hladnom vodom.
Ukoliko želite da ga čuvate u frižideru, bitno je da grožđe prvo ostavite da se prosuši. Potom ga stavite u posudu sa ventilacijom i smjestite u hladniji deo frižidera. Na ovaj način grožđe može da ostane svježe i do tri nedjelje.
Takođe, ne skidajte grančice, jer takoće ovo voće duže ostati sveže, prenosi realsimple.com.
Istine radi, čak i ako sve ovo uradite nema garancija da ste uklonili sve pesticide, a jedini pouzdaniji način je da ogulite kožicu sa grožđa.